Trei manifestaţii ample de protest, cum nu s-au mai întâmplat de mulți ani, au avut loc în mai puțin de o săptămână la Praga. Zeci de mii de cehi - dar și ucraineni, ruși, și alte naționalități, laolaltă - au ieșit să ceară oprirea imediată a invaziei ruse din Ucraina.
Manifestațiile s-au desfășurat în Piața Wenceslas, un loc marcat de istorie și impregnat adânc în memoria cehilor, care, în 1968, au înfruntat aici tancurile sovietice invadatoare. La mitingul din seara zilei de vineri, 4 martie, președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, li s-a adresat cu un mesaj de mulțumire celor adunați în inima Pragăi, în direct, printr-un video-link.
Un amplu concert a avut loc în Piața Vaclav, pe 2 martie, organizat de Televiziunea Publică cehă și organizația Člověk v tísni (People in Need), unul din cele mai mari ONG-uri din Cehia și din Europa Centrală și de Est.
Pe scenă, au urcat peste două sute de artiști. Pe lângă interpreți solo și trupe, în fața zecilor de mii de spectatori au evoluat Corul Teatrului Național și Corul Operei de Stat, precum și Orchestra de Cameră a Filarmonicii Cehe.
Mulți dintre cei prezenți au purtat steaguri ale Ucrainei și Uniunii Europene și au ținut pancarte cu mesaje anti-război și de solidarizare cu poporul ucrainean.
„Sunt din Republica Cehă, locuiesc la Praga. Am venit aici fiindcă îmi amintesc anul 1968, pe când aveam doar 11 ani. Nu-mi doresc să trăiesc acele vremuri din nou, deci sunt aici pentru a susține libertatea Ucrainei. Îmi doresc din toată inima ca aceasta să fie liberă”, ne-a spus o participantă la concert.
Un grup de studenți ținea în mâini o pancartă imensă cu inscripția în cehă „Putin musi padnout” (Putin trebuie să plece).
„Suntem aici deoarece vrem să creștem interesul oamenilor față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Situația este una teribilă. Putin avansează și sporește presiunea (asupra ucrainenilor), respectiv și noi trebuie să ne mobilizăm și să creștem ajutorul pe care îl oferim. „Putin musi padnout” din cehă înseamnă „Putin trebuie să plece”. Noi trebuie să insistăm ca Putin să renunțe la conducere.”
Diaspora ucraineană din Cehia este una din cele mai numeroase – 200 de mii de etnici ucraineni, conform recensământului din anul 2021. La concert, ca și la celelalte manifestații organizate la Praga săptămâna curentă, mii de ucraineni au venit pentru a se susține reciproc și pentru a-i ajuta pe conaționalii lor, care în aceste clipe trec prin adevărate momente de groază.
„Venim din diferite regiuni ale Ucrainei: Cernăuți, Vinița, Ivano Frankivsk, Dzerjinsk, Dnipro. Fiica mea este la Kiev, unde acum au loc bombardamente. Avem fii, nepoți, rude - cu toții au rămas acolo și ne facem mari griji pentru ei.”
Publicul adunat la concertul din centrul capitalei cehe a fost încurajat să trimită mesaje la un număr special, încasările fiind direcționate către organizația non-profit Člověk v tísni, care distribuie ajutoare nu numai în Cehia, dar și în țările în care au ajuns alte zeci și sute de mii de refugiați ucraineni.
Cehii au reușit să strângă în sprijinul Ucrainei o sumă record, care o depășește până și pe cea colectată în sprijinul conaționalilor afectați de tornada devastatoare de anul trecut, din sudul Moraviei. Numai în ultimele șapte zile, organizația neguvernamentală Člověk v tísni a reușit să strângă peste 1,1 miliarde de coroane (peste 40 de milioane de euro). Sute de milioane de coroane au fost donate și prin intermediul altor platforme. În Praga, s-au deschis mai multe centre de colectare a ajutoarelor. Voluntarii spun că, timp de numai câteva, au adunat zile tone de donații în sprijinul armatei ucrainene.
„Sunt rusoaică, m-am născut în apropierea munților Ural. Am locuit timp de 30 de ani în Ucraina și am vorbit limba rusă. Nimeni niciodată nu m-a intimidat sau amenințat. Nimeni, niciodată. Nici în vest, nici în sud, nici în regiunea Crimeea. Am călptorit în toată Ucraina, pentru că am locuit acolo 30 de ani. Nu există acolo naziști sau fasciști. Sunt patrioți ai Ucrainei, care iubesc Ucraina ca pe pământul lor natal. Ei își doresc ca țara lor să fie independentă, prosperă economic, ca oamenii să poată trăi liberi, să poată munci și să aibă pensii decente”, ne-a spus o altă participantă la manifestația din centrul Pragăi.
De când a reizbucnit războiul din Ucraina, Praga s-a înveșmântat în culorile drapelului acestei țări – galben și albastru. Pe instituții publice sunt arborate steaguri imense; la balcoane sau pe tramvaie poți zări, fluturând, stegulețe mici; insigne, panglici, brățări și alte accesorii bicolore sunt purtate de oameni de toate vârstele, iar seara culorile galben și albastru se revarsă în lumini, de pe mai multe clădiri, amestecându-se cu iluminatul stradal.