Linkuri accesibilitate

Injuriile unui jurnalist TV din Georgia la adresa lui Putin: un incident sau o nouă confruntare ruso-georgiană?


Georgy Gabunia
Georgy Gabunia

Ce consecințe ar putea avea limbajul vulgar folosit de un jurnalist TV la adresa președintelui rus Vladimir Putin? Greu de prevăzut.

Actualizare 9 iulie 2019:

Controversatul hurnalist Giorgi Gabunia de la postul de televiziune Rustavi-2 a fost suspendat pentru două luni.

------------------------------------------

Pentru câteva ore, luni dimineață, unul din cele mai populare posturi de televiziune din Georgia, Rustavi-2, și-a întrerupt emisiunea din cauza protestelor și valului de critici provocate de comentariile extrem de injurioase la adresa președintelui rus Vladimir Putin, făcute de moderatorul emisiunii de mare audiență „Postscriptum”, jurnalistul Giorgi Gabunia.

Televiziunea care provoacă un incident doplomatic (Georgia vs Rusia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

În deschiderea emisiunii sale de duminică seară, Gabunia l-a înjurat, fără niciun menajament, pe președintele Putin și politica acestuia față de Georgia. Tirada a fost atât de vulgară încât oameni s-au adunat în fața sediului televiziunii Rustavi-2 să protesteze. La început, câteva zeci; până târziu noaptea, mii – relatează Koba Liklikadze, jurnalist al redacției georgiene a postului nostru de radio.

Într-o țară în care, pe de altă parte, de aproape două săptămâni, sute și în unele zile mii de oameni se adună în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva Rusiei, dar și a politicii pro-ruse (cred manifestanții) a actualei guvernări. La prima vedere, un paradox. Așa că l-am întrebat pe Koba Liklikadze ce ne poate spune despre televiziunea Rustavi-2, care a provocat scandalul.

Koba Liklikadze
Koba Liklikadze

„Este un post de televiziune foarte critic la adresa acestei guvernări, o televiziune a opoziției. Nu este niciun secret că Saakașvili este proprietarul acestui post de televiziune, direct, dar și prin oameni de afaceri care-i sunt apropiați”.

Așa că postul de televiziune al fostului președinte georgian, Mihail Saakașvili, a vrut să provoace Rusia? Sau tensiuni între actuala conducere de la Tbilisi și Moscova?

Koba Liklikadze: „Nu trebuie uitat faptul că pe 8 iulie intră în vigoarea interdicția temporară impusă de Putin companiilor aeriene rusești de a mai zbura în Georgia. Se adaugă faptul că plutesc amenințări cu o nouă interdicție a importurilor de vinuri în Rusia, cum s-a mai întâmplat în 2006”.

Deși temporară, interdicția de zbor ar putea provoca Georgiei pierderi de 250 până la 300 de milioane de dolari pe an, avertizează experții. Pentru că Georgia este una din cele mai populare destinații pentru turiștii ruși, în 2018 au fost peste 1,6 milioane. Agenția Națională de Turism a calculat că fiecare turist rus a „lăsat” în jur de 450 de dolari, în total peste 720 de milioane de dolari.

Este motivul pentru care autoritățile de la Tbilisi au reacționat imediat și foarte categoric: președinta Salome Zurabișvili a condamnat emisiunea de televiziune drept o provocare, la fel și primarul din Tbilisi. Premierul Mamuka Baktadze a vorbit despre „o încercare de a destabiliza țara” – implicația fiind că astfel de injurii la adresa președintelui rus ar putea atrage o înăsprire a sancțiunilor impuse deja de Moscova, ca reacție la manifestațiile anti-rusești din fața Parlamentului.

Putin, înjurat fără menajamente la un post TV din Georgia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

„Greu de știut ce a vrut Georgi Gabunia sau Rustavi-2 cu această emisiune, care a fost, clar, o provocare: introducerea injurioasă la adresa lui Putin a fost în rusă, restul emisiunii, ca de obicei, în georgiană”, spune si Koba Liklikadze. Dar mulți experți și analiști sunt de părere că și autoritățile au reacționat exagerat.

Rustavi-2 este cunoscut pentru limbajul său provocator, frust...

„Rustavi-2 este cunoscut pentru limbajul său provocator, frust. A fost avertizat de nenumărate ori de organizația care supraveghează respectarea eticii jurnalistice. Mai ales acest jurnalist și directorul televiziunii, Nika Gvaramia. Erau însă injurii la adresa politicienilor georgieni. Acum, este pentru prima dată când ținta este Putin, iar atacurile sunt în rusă”, subliniază jurnalistul Koba Liklikadze.

Ministerul de Externe rus a salutat reacția promptă și decisă de condamnare, a autorităților georgiene, și a ținut să precizeze că ar fi vorba de „încă o provocare deschisă din partea forțelor radicale din Georgia care vor să submineze relațiile ruso-georgiene”. Mai mult, ministerul a apreciat revolta publicului georgian, „resentimentul sincer” provocat de un astfel de limbaj vulgar.

Ce consecințe ar putea avea incidentul? Greu de prevăzut, dar pentru moment, explică Koba Liklikadze, directorul postului de televiziune a condamnat numai limbajul vulgar folosit de Giorgi Gabunia, nu esența discursului. „În opinia directorului, ce s-a spus este corect, Rusia este ocupantul, Putin este inamicul, iar ceea ce s-a spus este acoperit de ideea libertății de expresie, așa că jurnalistul nu poate fi dat afară” cum cereau protestatarii duminică seară.

Oricum, reamintește Koba Liklikadze, Rustavi-2 și actuala guvernare sunt într-un război deschis de ani de zile așa că incidentul de duminică ar putea rămâne exact atât: un incident. Sau s-ar putea transforma într-o nouă confruntare comercială ruso-georgiană. Mingea este în terenul Moscovei, din nou.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG