Linkuri accesibilitate

„Instanțe judecătorești model”, un proiect sprijinit de guvernul SUA


Într-un moment în care ochii multora sunt pe justiție, Statele Unite finanțează un proiect cu scopul să mărească transparența instanțelor de judecată moldovene, în ideea că oamenii trebuie să vadă mai bine înăuntru, să înțeleagă cum se înfăptuiește justiția. În trecut, guvernul american a promovat un mecanism de repartizare aleatorie a dosarelor între magistrați, ca împricinații să nu-și poată alege dinainte judecătorii care îi judecă. Acum e rândul transparenței, iar proiectul începe în două instanțe, care ar trebui să devină instanțe model.

Pentru linia de start a proiectului au fost selectate judecătoriile Bălți și Ungheni, instanțe care ar trebuie să devină în următorii doi ani reprezentative pentru intenția de a oferi acces la o justiție echitabilă și transparentă fiecărui cetățen. Cum ar trebui să arate o instanță model? Să dea dovadă de eficiență, deschidere și să se bucure de încredere, a precizat Scott Hocklander, directorul misiunii USAID în Moldova.

Proiectul lansat azi reprezintă o continuare a parteneriatului cu judecătoriile moldovenești, ca în final acestea să se apropie de așteptările comunității a spus în același timp, Laura Hruby, Însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei SUA în Moldova, reiterând sprijinul pentru reforma în justiție, din care și-a făcut prioritate noua guvernare:

Ne-am angajat să colaborăm cu autoritățile Moldovei...

„Acum zece ani, vicepreședintele Biden a vorbit despre necesitatea de a lupta împotriva corupției, de a consolida instituțiile democratice și de a crea un sistem judiciar de încredere și echitabil. Timpul care a trecut ne arată că aceste angajamente nu sunt simple. Ne-am angajat să colaborăm cu autoritățile Moldovei pentru a ne asigura că sistemul judiciar ia decizii independente, bazate pe lege și constituție.”

Autorii proiectului speră că după doi ani și jumătate, cât va dura transformarea instanțelor, la nivel local să nu existe dubii că în acele judecătorii se înfăptuiește justiția. Prin urmare, schimbările vor viza felul în care este organizată instanța, cum se oferă informația de interes public și cum se comunică cu cetățenii, inclusiv aspecte ce țin de accesibilitatea infrastructurii și performanța judecătorilor.

Prezent la eveniment, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a accentuat fermitatea autorităților de a promova reforme care să schimbe percepția negativă a cetățenilor față de justiție:

„Din păcate, situația la momentul de față nu este cea pe care ni-o dorim, nu avem un stat de drept veritabil, de aceea lucrurile pe care urmează să le facem, urmează să fie axate anume în direcția respectivă. Și proiectul „Instanțe judecătorești model” este unul pe care noi îl susținem plenar, pentru că dincolo de alte lucruri pe care le implică, acest proiect se centrează în special pe asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățeni și lucrurile în Republica Moldova, dincolo de alte lucruri pe care trebuie să le facem, se vor îmbunătăți semnificativ atunci când cetățeanul va avea încredere în actul de justiție.”

Directoarea proiectului, Cristina Malai, a precizat că obiectivul major este ca schimbarea prin care vor trece instanțele din Bălți și Ungheni să devină un model și pentru alte regiuni ale țării:

„Ținta finală este ca proiectul să motiveze cât mai multe judecătorii din Republica Moldova să adopte și să implementeze cele mai bune standarde și practici juridice internaționale. Iar judecătoriile Bălți și Ungheni au un rol foarte important deoarece ele trebuie să constituie un exemplu, astfel încât să construim împreună un sistem judiciar mai bun, spre care tindem și pe care îl merităm cu toții.”

„Suntem departe de a fi instanță model”, a spus la lansarea proiectului Vasile Șchiopu, președintele judecătoriei Ungheni. În opinia lui însă, contează la această etapă dorința colectivului judecătoresc de a-și revedea activitatea și a prelua cele mai bune practici internaționale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG