Linkuri accesibilitate

Instanța bisericească rusă a demis un protopop pentru că a refuzat să citească rugăciunea Patriarhului Kirill despre războiul din Ucraina


Represiunile împotriva protopopului Alexei Uminski (în imagine) au survenit ca urmare a declarațiilor sale împotriva războiului într-un interviu cu fostul redactor-șef al postului de radio Eho Moskvî, Alexei Venediktov.
Represiunile împotriva protopopului Alexei Uminski (în imagine) au survenit ca urmare a declarațiilor sale împotriva războiului într-un interviu cu fostul redactor-șef al postului de radio Eho Moskvî, Alexei Venediktov.

Tribunalul patriarhiei ruse l-a lipsit pe protopopul Alexei Uminski de rangul său bisericesc pentru „mărturie mincinoasă”, relatează Novaia Gazeta. Decizia a fost transmisă pentru semnătură întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

După cele trei ședințe de judecată la care Uminski nu a fost prezent, instanța a hotărât să-l destituie pe acesta „pentru încălcarea Jurământului preoțesc – refuzul de a îndeplini binecuvântarea patriarhală, citind rugăciunea pentru Sfânta Rusie la Liturghie”.

Este vorba despre o rugăciune specială a conducătorului bisericii, Patriarhul Kirill, care pomenește „victoria Sfintei Rusii”. În Biserica Ortodoxă Rusă, Rusia se referă la întregul teritoriu care este considerat canonic, inclusiv la Ucraina. În text, Kirill îi cere lui Dumnezeu să-i protejeze pe ortodocși de dușmanul „care vrea să-i dezbine” și face apel la „pace și unanimitate” „în toate țările Rusiei”. Patriarhul este acuzat în mod regulat că a justificat invazia rusă a Ucrainei. În acest context, mulți enoriași și preoți percep rugăciunea ca sprijinind invazia.

Secretarul instanței bisericii, Alexander Mironov, a spus că „procesul nu a fost încă încheiat”, ceea ce presupune Patriarhul Kirill nu a aprobat încă decizia, potrivit Novaia Gazeta.

Uminski a refuzat să comenteze decizia instanței, scrie Meduza.

Pe 5 ianuarie, Patriarhia Moscovei l-a scos pe Alexei Uminski din slujire și l-a îndepărtat din rectoratul Bisericii Sfânta Treime din Hohol. Potrivit informațiilor din presă, represiunile împotriva protopopului au survenit ca urmare a declarațiilor sale împotriva războiului într-un interviu cu fostul redactor-șef al postului de radio Eho Moskvî, Alexei Venediktov. În locul lui Uminski, a fost numit rector al Bisericii Treimii protopopul Andrei Tkaciov, originar din Lviv, cunoscut pentru sprijinirea invadării Ucrainei.

XS
SM
MD
LG