Linkuri accesibilitate

Adunare imperialistă rusă la Moscova, sub sceptrul patriarhului Kirill


Catedrala lui Christos Mântuitorul, de la Moscova, a găzduit festivitatea de deschidere a adunării ultraconservatoare prezidată de Kirill, la 27 noiembrie (Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Catedrala lui Christos Mântuitorul, de la Moscova, a găzduit festivitatea de deschidere a adunării ultraconservatoare prezidată de Kirill, la 27 noiembrie (Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

„Rusia devine din nou imperiu” – este unul din citatele ce pot fi găsite pe pagina de net a Adunării Mondiale a Poporului Rus (VRNS), reuniune de două zile ținută luni și marți la Moscova sub conducerea Patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii, care este și președintele organizației.

Citatul cu „imperiul” aparține lui Konstantin Malofeev, vicepreședintele VRNS, numit de unii „oligarhul Domnului”, pentru preocupările sale intense în domeniul ortodoxiei, pe lângă cele economice și de sprijinire a regimului președintelui rus Vladimir Putin.

În discursul său din 27 noiembrie, Malofeev a spus printre altele că rușii trebui să scape de rezervele față de termenul „imperiu”, observând că de câte ori au fost victorioși în istorie, apoi au fost când erau imperiali (aici, Malofeev include și victoria în Al Doilea Război Mondial, căci Stalin, spune el, a „recuperat” unele idei imperiale).

Alt vorbitor, rectorul unei universității ortodoxe ruse, tot vicepreședinte VRNS, Alexander Șcipkov, a constatat că de un an Rusia „trăiește într-o nouă ideologie”, de stat, care nu are încă un nume, dar se bazează pe discursurile președintelui Vladimir Putin, începând cu cel rostit la Forumul Valdai în 2013.

În discursul respectiv, Putin, la un an după ce redevenise președinte, a condamnat mai aspru decât înainte „decăderea” morală a Occidentului, ilustrată în viziunea lui de acceptarea homosexualității și a căsătoriilor cuplurilor de același sex.

Noi „vedete” în conducere

În prima zi a adunării de la Moscova, au fost cooptate în conducerea VRNS alte nume cunoscute ale scenei ultraconservatoare și imperialiste ruse, ca filosoful Alexander Dughin, ca și politicieni specializați în retorica anti-occidentală în favoarea lui Putin, ca Leonid Sluțki, deputat în Duma de Stat.

Potrivit agenției de presă de stat ITAR-TASS, Adunarea Mondială a Poporului Rus s-a înființat în 1993. În aprecierea aceleiași agenții, ediția de anul acesta a reuniunii este deosebită fiindcă spre deosebire de ultimii patru ani, când nu a luat parte, președintele Putin era programat să se adreseze prin video, marți.

Mulți dintre cei prezenți la reniunea VRNS de la Moscova, inclusiv vorbitorul-vedetă Malofeev, se află pe listele de sancțiuni ale UE, SUA și altor puteri occidentale pentru rolul jucat în acțiunile ostile ale Rusiei împotriva Ucrainei, începând din 2014.

Patriarhul Kirill, care a prezentat repetat războiul din Ucraina ca pe un război sfânt și drept, urma să fie sancționat de UE în vara anului 2022, dar numele lui a fost scos de pe listă la insistențele Ungariei.

Kirill se află totuși pe listele rușilor sancționați pentru evenimentele din Ucraina de guvernele unor țări din UE și NATO, de pildă Cehia sau Estonia.

Noua reuniune a forumului conservator rusesc vine la puțin timp după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anul 2024 în Rusia „anul familiei”, cerând organizarea de evenimente pentru sprijinirea „familiei tradiționale”.

În practică, se poate aștepta înăsprirea persecutării persoanelor LGBT+ din F. Rusă. Moscova are de mai mulți ani o lege care incriminează orice discuție pozitivă despre persoanele LGBT+, legea împotriva „propagandei homosexuale”, iar recent a adoptat prevederi împotriva ajutorării persoanelor și organizațiilor LGBT+ rusești din străinătate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG