Linkuri accesibilitate

Patriarhul Kirill cere să fie pedepsiți cei care conving femeile să facă avort în Rusia


Vladimir Putin (stânga) și patriarhul Kirill la ceremonia de binecuvântare a pietrei de temelie a catedralei Forțelor Armate Ruse în parcul militar Patriot, Moscova, 19 septembrie 2018
Vladimir Putin (stânga) și patriarhul Kirill la ceremonia de binecuvântare a pietrei de temelie a catedralei Forțelor Armate Ruse în parcul militar Patriot, Moscova, 19 septembrie 2018

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a cerut adoptarea la nivel federal a unei legi care să interzică actele prin care femeile sunt convinse să facă avort, lege adoptată de curând în două regiuni de către autoritățile locale.

„Este o țară imensă, dar populația este complet insuficientă. Avem nevoie de mai mulți oameni”, a spus Kirill, vorbind la sesiunea plenară a congresului Bisericii Ortodoxe Ruse privind serviciile sociale, adăugând că „populația crește pur și simplu de ca și cum ai mișca o baghetă magică”, „dacă înveți să descurajezi femeile să facă avort, statisticile vor crește imediat”.

Legea „Cu privire la interzicerea inducerii întreruperii artificiale a sarcinii” a fost adoptată în august de Adunarea de Stat din Mordovia, iar în noiembrie aceeași lege a fost adoptată de către deputații din Adunarea legislativă a regiunii Tver. Cei care încalcă legea riscă amenzi mari și, potrivit documentului, se va deschide un dosar penal, indiferent dacă s-a efectuat sau nu un avort.

În noiembrie s-a transmis că toate clinicile private din Crimeea anexată au refuzat să efectueze avorturi. O decizie similară, sub presiunea autorităților, a fost luată de o serie de clinici din regiunile Kursk și Celiabinsk, precum și din Tatarstan.

Potrivit companiei de analiză RNC Pharma, în 2022, cererea rușilor pentru medicamente pentru întreruperea sarcinii a crescut cu 50-60%, relatează Kommersant. Experții consideră că această dinamică se datorează faptului că femeile nu-și doresc copii în climatul politic actual. Un alt motiv posibil este dorința clinicilor de a avea profit de pe urma regimului sancțiunilor. În Rusia, medicamentele pentru avort sunt furnizate oficial doar clinicilor autorizate.

XS
SM
MD
LG