Linkuri accesibilitate

Instanța i-a permis deputatei Lozovan să plece la Moscova, dar n-a lăsat-o să meargă în Bulgaria


Deputata Irina Lozovan și Pavel Gîrleanu la una din ședințele de judecată.
Deputata Irina Lozovan și Pavel Gîrleanu la una din ședințele de judecată.

Membrii Partidului „Renaștere”, afiliat lui Ilan Șor, au anunțat pe 5 aprilie că au participat la Forumul Economic al CSI de la Moscova. Din delegație au făcut parte deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care se află sub control judiciar, dar au primit acordul instanței să iasă din țară.

Liderii Partidului „Renaștere” au început conferința de presă cu prezentarea unui video de cinci minute despre vizita lor la Moscova și au povestit că s-au întâlnit cu deputați din Duma de Stat. Președinta formațiunii, Natalia Parasca, a acuzat partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” de înrăutățirea relațiilor cu Rusia și denunțarea acordurilor cu CSI.

„Am primit asigurări că Federația Rusă, de fapt, este un partener de nădejde și o țară care se uită cu durere în suflet la ce se întâmplă în Republica Moldova”, a declarat deputatul Vasile Bolea. El a anunțat că Partidul „Renaștere” va semna în curând un acord de colaborare cu Partidul Liberal-Democrat din Rusia.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a menționat că s-a simțit la Moscova „ca acasă”, iar colegul său, Alexandr Suhodolschi, a numit vizita „un pas istoric”.

Doi dintre membrii delegației sunt deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care sunt judecați pentru corupere pasivă și, respectiv, finanţarea ilegală a partidelor politice.

Mai exact, Nesterovschi este învinuit că ar fi primit bani „de la persoane neidentificate, care acționau în interesul oligarhului Ilan Șor” pentru a părăsi fracțiunea blocului comuniștilor și socialiștilor.

Lozovan este judecată împreună cu soțul său, consilierul local din Ocnița, Pavel Gîrleanu, pentru faptul că i-ar fi transmis primarului orașului Ocnița 30.000 de dolari ca acesta să iasă din PSRM și să adere la „Renaștere”.

La ședința de judecată din 5 aprilie, Lozovan și Gîrleanu au solicitat instanței să le mai permită o dată să iasă din țară, de data aceasta ca să meargă în Bulgaria, pe 11 și 12 aprilie. Deputata a explicat că a fost invitată de partidul bulgăresc „Renaștere” (un partid pro-rusesc și anti-european) să participe la conferința „Noii lideri ai Europei”, de la Sofia.

Judecătorul Sergiu Stratan a respins solicitarea lor. El a amintit сă i-a permis Irinei Lozovan să plece la Moscova la sfârșitul lui martie și că inculpații care se află sub control judiciar pot primi acordul instanței să părăsească țara doar dacă au „circumstanțe personale excepționale”. În opinia magistratului, călătoria în Bulgaria nu este o astfel de circumstanță. El a subliniat că dosarul trebuie să fie examinat într-un termen rezonabil.

10.000 de lei, sub sechestru

La aceeași ședință de judecată, avocatul lui Pavel Gîrleanu, Lilian Rudei, a solicitat instanței să ridice sechestrul de pe 10.000 de lei, ridicați în timpul perchezițiilor la clientul său acasă. Avocatul susține că banii urmau să fie utilizați pentru achitarea creditului pentru automobil.

El a explicat că Gîrleanu era inițial cercetat pe două capete de acuzare, spălare de bani și finanțare ilegală a partidului, iar apoi procurorii au renunțat la prima învinuire. Potrivit lui, confiscarea specială poate fi aplicată în cazul spălării de bani, nu și al finanțării ilegale a partidului.

Procurorul Gheorghe Caragia a cerut instanței să respingă această cerere, menționând că soții sunt judecați pentru faptul că au recrutat oameni în Partidul „Renaștere”.

Avocatul Irinei Lozovan, Anatolie Pitel, a solicitat ridicarea sechestrului de pe jumătate de casă din Lipcani.

Judecătorul a spus că se va expune asupra solicitărilor la ședința următoare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG