Linkuri accesibilitate

„Lipsă de respect și insultă”. Puterea de la Chișinău nu participă la învestirea guvernatoarei găgăuze, cauzând iritare la Comrat


Evghenia Guțul, bașcana aleasă a UTA Găgăuzia.
Evghenia Guțul, bașcana aleasă a UTA Găgăuzia.

Președinta Maia Sandu, spicherul Igor Grosu, premierul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu vor participa la ceremonia de învestire în funcție a reprezentantei Partidului Șor, Evghenia Guțul, în funcția de guvernator al autonomiei găgăuze. Guțul a calificat gestul autorităților de la Chișinău drept „o insultă” la adresa găgăuzilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că „pe agenda premierului sunt activități mai prioritare”.

„Premierul Recean a spus foarte clar că, în comunicarea cu autoritățile locale, grija principală a Guvernului va fi să sprijine cetățenii Republicii Moldova, indiferent de localitățile din care vin. Scopul executivului este să se asigure că oamenii de la Bălți, de la Taraclia, Cahul, Vulcănești, Comrat, Călărași, Ungheni beneficiază în mod egal de sprijinul pe care-l oferă autoritățile”, a declarat Vodă, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, după ședința Guvernului.

Președinția și Parlamentul au confirmat că Maia Sandu și Igor Grosu nu vor participa la eveniment, fără a oferi explicații.

Evghenia Guțul a scris pe pagina ei de Facebook că a aflat din presă despre faptul că primele persoane din stat și deputații partidului de guvernământ PAS nu vor veni la inaugurarea ei.

„După părerea mea, este o dovadă de neprofesionalism și o nouă ignorare a obligațiilor lor directe. Este o lipsă maximă de respect față de alegerea oamenilor de autonomie și o insultă directă la adresa tuturor locuitorilor regiunii noastre”, a acuzat Guțul.

Evenimentul de astăzi, de la Comrat, a început la ora 14:30, cu un spectacol al colectivelor artistice de copii. Ceremonia de investire va avea loc începând cu 18:30, în sediul Adunării Populare, unde Guțul își va depune jurământul de bașcan al Găgăuziei, și va fi urmată de un concert și focuri de artificii.

Potrivit procedurii oficiale, noul bașcan ar urma să fie confirmat de președintele țării în calitate de membru de drept al Guvernului.

Evghenia Guțul a candidat din partea Partidului Șor și a câștigat în turul doi de scrutin, pe 15 mai, în fața candidatului susținut de Partidul Socialiștilor, Grigori Uzun. Scrutinul a fost precedat de percheziții. Oamenii legii au deschis un dosar penal cu privire la coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor, iar, ulterior, au anunțat că Guțul are statut de învinuit în dosarul privind finanțarea ilegală a formațiunii. Guțul, care evită să discute direct cu presa, spune că ar fi acuzați motivate politic.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat, într-o emisiune TV, că, în prezent, oamenii legii verifică listele cu alegători și corectitudinea finanțării campaniei electorale. Dacă se va constata fraudarea alegerilor, atunci ar trebui organizat un scrutin repetat, a spus Munteanu.

Acum o lună, Partidul Șor a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională, inclusiv pentru că „a utilizat resurse financiare netransparente în scopul promovării politicilor nedemocratice”. Deputații PAS vor să interzică fruntașilor partidului scos în afara legii să candideze la alegeri în următorii 3 ani.

XS
SM
MD
LG