Linkuri accesibilitate

Intelectualii moldoveni, solidari cu opoziția din Belarus


Un protest în fața Ambasadei R. Belarus la Chișinău, 13 august 2020
Un protest în fața Ambasadei R. Belarus la Chișinău, 13 august 2020

La peste o lună de demonstrații postelectorale în Republica Belarus, forțele de securitate și-au concentrat atenția mai ales pe organizatorii protestelor, care contestă rezultatele alegerilor din 9 august și victoria președintelui Alexandr Lukașenka.

Intelectualii moldoveni, solidari cu opoziția din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Mai mulți membri ai conducerii unui Consiliu Coordonator al opoziției fie au fost răpiți de pe stradă și deportați din Belarus, fie au fost arestați. Printre cei care mai rămân în libertate se numără laureata premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievici, care a primit zilele acestea numeroase mesaje de sprijin, inclusiv de la Chișinău. Câteva uniuni de creație moldovene și-au exprimat solidaritatea cu opoziția belarusă și cu Alexievici, criticând și poziția președintelui Igor Dodon.

În declarația semnată de un grup de intelectuali din Republica Moldova se condamnă ca fiind „inumane și anacronice metodele represive ale autorităților beloruse împotriva protestatarilor pașnici” și se cere punerea în libertate a membrilor opoziției democratice și a tuturor deținuților politici. Apelul este semnat de Centrul PEN din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Editorilor și Institutul de Filologie „B.P. Hasdeu”.

Scriitorul Vitalie Ciobanu, președintele filialei din Republica Moldova a Asociației mondiale a scriitorilor, International PEN, cu sediul la Londra, spune că apelul este, pe de o parte, unul de solidarizare cu laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici și, pe de altă parte, de dezaprobare a acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Minsk:

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

„Fraudarea alegerilor, tot ce urmărim noi acum, mișcările de stradă masive din Minsk și din alte orașe ale acestei țări. Am vrut să arătăm că soarta Dnei Alexievici nu ne este indiferentă, dimpotrivă, vrem în același timp să arătăm că R. Moldova nu înseamnă Igor Dodon. Da, există acest trend pro-sovietic, autoritarist, pe care din păcate îl avem reprezentat în R. Moldova în persoana lui Dodon și al Partidului Socialiștilor, dar R. Moldova este o țară europeană, o țară devotată valorilor democratice și aici există oameni care sunt gata să le apere”.

În apelul semnat de intelectualii moldoveni, între altele, se resping și declarațiile președintelui Igor Dodon care „a recunoscut legitimitatea alegerilor din Belarus, contestate de observatorii internaționali și de statele europene” și „consideră că acțiunile represive ale autorităților de la Minsk sunt doar „treburi interne” ale statului Belarus”. Solicitat de Europa Liberă să comenteze luarea de poziție a grupului de intelectuali din Republica Moldova, președintele Igor Dodon a insistat că evenimentele din Belarus privesc doar autoritățile acestei țări:

„Noi nu ne implicăm în treburile interne ale altor state. Eu cred că președinții de țară și președintele R. Moldova, care are o mulțime de probleme interne care trebuie rezolvate, sociale, economice, politice, trebuie să dea mai puține aprecieri proceselor politice din alte țări. Belarus este o țară prietenă, noi avem un comerț în creștere cu Belarus, avem întreprinderi mixte foarte multe. Pentru ce să stricăm noi relațiile acum cu Belarus?”

Scriitorul și editorul de carte Mircea V. Ciobanu este autorul apelului de solidaritate semnat joi de intelectuali din Republica Moldova. Spune că inclusiv poziția adoptată de președintele Igor Dodon a motivat scriitorii din Republica Moldova să ia atitudine față de evenimentele din Belarus:

Mircea V. Ciobanu
Mircea V. Ciobanu

„Noi urmărim ceea ce se întâmplă în Belarus, dar se pare că semnale dinspre noi nu prea există. M-am gândit că tot ce a recepționat, tot ce a văzut dinspre Moldova poporul răsculat din Belarus este doar acest mesaj foarte bâlbâit al președintelui Igor Dodon, care zis că sunt „treburile interne ale Belarus”. Or, eu consider că nu este chiar așa, ne privește și pe noi ceea ce se întâmplă, mai ales o țară care se află aici, în preajmă, și care, cred eu, reprezintă încă modelul sovietic. Cred că au rămas trei tărâmuri foarte diferite în care se păstrează vechiul sistem. Este Rusia propriu-zisă, Belarus și regiunea transnistreană. Cred că pentru noi este un anti-model. Iată de ce mi-am zis că ar trebui să existe o solidaritate de breaslă, fiindcă uniunile scriitoricești sunt și cele care întotdeauna ar trebui să aibă și o atitudine civică”.

Laureata premiului Nobel, Svetlana Alexievici este singura din șapte membri ai conducerii Comitetului de Coordonare al opoziției din Belarus care mai este în libertate. Între timp însă, crește numărul ambasadorilor occidentali care sunt alături de ea pentru a o proteja de o eventuală tentativă a autorităților belaruse de a o reține sau expulza forțat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG