Linkuri accesibilitate

Interdicția UE privind cărbunele rusesc intră în vigoare la noapte


Embargoul impus de UE asupra importurilor de cărbune rusesc intră în vigoare la 11 august. La miezul nopții expiră perioada de tranziție convenită de membrii blocului în urmă cu patru luni.

Interdicția face parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE pentru a pedepsi economia rusă după ce președintele Vladimir Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați ruși să intre în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Embargoul asupra cărbunelui este prima măsură din cele șapte pachete de sancțiuni UE de până acum care afectează aprovizionarea cu energie, afectată în mod deosebit, alături de exporturile de cereale, de conflictul din Ucraina.

Perioada de grație de 120 de zile pentru conformare de la aprobarea interdicției privind cărbunele, în aprilie, expiră la miezul nopții de 10 august.

Comisia Europeană estimează că întreruperea exporturilor de cărbuni ar putea costa Rusia aproximativ 8 miliarde de dolari pe an.

Țările UE au importat aproape 52 de milioane de tone de cărbune din Rusia în 2021, în creștere de la 41 de milioane de tone în anul precedent.

Următoarea sancțiune a UE, cea privind petrolul rusesc, urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului.

Sancțiunile UE fac parte dintr-un răspuns internațional fără precedent la cea mai mare invazie militară în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, vizând petrolul și gazele, plățile SWIFT, survolurile și călătoriile, radiodifuziunea și o serie de alte domenii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG