Linkuri accesibilitate

Interdicție pentru avioanele din Belarus de a survola spațiul UE


Ambasadorii Uniunii Europene au adoptat astăzi o măsură care interzice transportatorilor belaruși să zboare peste teritoriul UE sau să aterizeze în aeroporturile UE.

Decizia UE face parte din măsurile punitive planificate împotriva Belarusului ca răspuns la deturnarea de către autoritățile de la Minsk a unui avion de pasageri care a fost escortat de un avion militar pentru a-i forța aterizarea la Minsk, pe 23 mai. În avionul Ryanair, pe ruta Atena – Vilnius, se afla jurnalistul Raman Pratasevici, care a fost arestat imediat după aterizare împreună cu prietena sa.

Măsura urmează să intre în vigoare la miezul nopții, dacă nu vor fi obiecţii până la ora 14 din partea țărilor Uniunii. Potrivit unor diplomaţi occidentali, nu se aşteaptă astfel de obiecţii.

UE recomandă insistent companiilor aeriene din țările comunitare să evite să zboare peste Belarus. Recomandarea nu înseamnă o interdicție obligatorie din punct de vedere juridic. Pe 2 iunie, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aeriană a emis o directivă de siguranță prin care se spune că toate aeronavele UE nu ar trebui să zboare peste spațiul aerian din Belarus decât în cazuri de urgență.

Compania de stat din Belarus – Belavia - efectuează zboruri între Belarus și aproximativ 20 de aeroporturi din Europa, inclusiv Helsinki, Amsterdam, Milano, Varșovia, Frankfurt, Berlin, München, Paris, Roma și Viena.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG