Linkuri accesibilitate

Interes scăzut pentru specializările agrare de la UTM


Universitatea Tehnică a Moldovei a anunțat că la specializările agrare mai are disponibile 70 de locuri la buget, neacoperite după prima etapă de admitere
Universitatea Tehnică a Moldovei a anunțat că la specializările agrare mai are disponibile 70 de locuri la buget, neacoperite după prima etapă de admitere

În ciuda protestelor legate de lichidarea Universității Agrare, se atestă un interes scăzut al tinerilor pentru specializările agrare deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) după comasarea celor două instituții.  

UTM a făcut publice luni, 8 august, rezultatele primei etape de admitere. Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, la cele trei facultăți noi - Medicină Veterinară, Horticultură și Agronomie - au fost înscriși la programele de studii finanțate de la bugetul de stat circa 100 de tineri.

Mediile celor înmatriculați variază între 5,83 și 9,50, cele mai mari fiind la Medicină Veterinară.

La specializările agrare, instituția mai are disponibile 70 de locuri la buget, dintre care 50 sunt la Medicină Veterinară și 20 – la științe agronomice.

„Nici în trecut nu erau prea multe locuri bugetare la aceste specializări, până la 200 în total. Cei de la Universitatea Agrară făceau o anumită manipulare când spuneau că au 3.000 de studenți”, a declarat Viorel Bostan pentru Europa Liberă.

Protestul Universității Agrare față de reforma învățământului superior, iulie 2022
Protestul Universității Agrare față de reforma învățământului superior, iulie 2022

Rectorul UTM a mai spus că, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației, din numărul total de studenți pe care îi avea Universitatea Agrară, 65 la sută erau la programul cu frecvență redusă, ceea ce nu e permis de legislație.

„Totodată, doar o treime din toți acei studenți erau la specializările cu profil agronomic sau la Medicină Veterinară. Restul învățau economie, drept, cadastru sau științe inginerești”, a precizat Bostan.

El explică lipsa interesului pentru specializările agronomice prin calitatea studiilor care se făceau la Universitatea Agrară.

„Tinerii de azi vor învățământ de calitate și condiții bune de studii, iar cei mai buni promotori sunt absolvenții sau rudele lor. După ce se va termina procesul de absorbție, urmează să avem o discuție sinceră cu colegii de la aceste facultăți, să facem un plan de activități pentru a relansa acest domeniu foarte important pentru țară“, a spus rectorul UTM.

În total, UTM oferă în acest an circa 1.700 de locuri la buget pentru ciclul de licență și 700 pentru masterat

Cele mai multe dosare au fost depuse la specializările din domeniile: tehnologia informației și comunicații, științe inginerești, arhitectură, design interior și designul jocurilor.

„Noul program de game design a fost foarte solicitat. Au fost înmatriculați circa 70 de studenți, dintre care 15 locuri au fost la buget și restul - la studii cu taxă“, a menționat Viorel Bostan.

Tot astăzi, UTM a dat start sesiunii suplimentare de admitere, care se va desfășura până la începutul noului an de studii.

La începutul lunii iulie, zeci de studenți și profesori de la Universitatea Agrară au protestat împotriva absorbției instituției de către UTM. Unul dintre reproșurile aduse de criticii reorganizării a fost că „o țară agrară rămâne fără o universitate agrară”.

Ministrul educației, Anatolie Topală, a explicat atunci reticența profesorilor de la Agrară prin „teama de a rămâne fără un loc de muncă”. El a dat asigurări că toți profesorii universităților absorbite vor activa în continuare, contractele lor de muncă fiind transferate către instituțiile reorganizate.

Guvernul a motivat reforma universitară prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

Previous Next

XS
SM
MD
LG