Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Opoziția ar trebui să aibă un rol esențial în edificarea unui stat”


Andrei Năstase: „Facem presiune pe această guvernare să anuleze o lege nedreaptă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:33 0:00

Despre independenţa R.Moldova, de vorbă cu liderul Platformei Politice Demnitate și Adevăr.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce rol are și ce rol poate juca opoziția în făurirea statului?

Andrei Năstase: „Un rol esențial într-o societate normală, într-un stat de drept; așa s-ar întâmpla în societățile democratice. Mai complicat, în Republica Moldova. În Republica Moldova, în perioada de 26 de ani, opoziția mai mult a mimat rolul de opoziție, decât a fost o adevărată opoziție, cu mici excepții în perioade foarte mici de timp. Opoziția ar trebui să aibă un rol esențial în edificarea unui stat.”

Europa Liberă: Dar acest rol s-ar reduce la niște propuneri care ar veni în favoarea edificării unui stat de drept, unui stat prosper, unui stat din care lumea să nu mai plece?

Andrei Năstase: „Este adevărat. Rolul opoziției nu poate fi redus doar la niște propuneri, mai ales în societatea noastră. Când vorbim despre un stat capturat, nu te poți limita doar la niște propuneri. Dacă aș face acum un calcul câte propuneri a făcut Platforma Demnitate și Adevăr în ultima perioadă de timp, cred că nu mi-ar ajunge degetele nici la mâini, nici la picioare ca să le număr – propuneri în domeniul protecției producătorilor autohtoni, propuneri în domeniul financiar-bancar, propuneri în domeniul justiției, în domeniul de pensionare; propuneri agreate atât de populația Republicii Moldova, atât de societatea civilă, cât și de oamenii din lumea civilizată, partenerii noștri de dezvoltare. O să vă dau doar exemplul cu sistemul electoral care, iată, este o temă de discuție în societatea noastră. Noi am propus cel mai bun sistem – sistemul proporțional preferențial, care ar fi benefic pentru Republica Moldova; inițiativă care a fost susținută și de societatea civilă, și de un segment foarte important al populației, dar cel mai important – de partenerii noștri de dezvoltare, care știu ce înseamnă un sistem electoral. Din păcate, guvernarea nu a ținut cont de asta. Și atunci, nu ne putem limita doar la propuneri benefice cetățenilor, cât și la obținerea realizării acestor propuneri și prin alte activități – bunăoară, protestul flashmob-urile, niște metode moderne de presiune asupra guvernării.”

Europa Liberă: Guvernarea vă învinuiește că, chipurile, mulți exponenți din opoziție, de unde faceți parte și Dvs., au pledat în anumite perioade pentru a fi înlocuit sistemul electoral?

Andrei Năstase: „Permiteți-mi să răspund pentru Platforma Demnitate și Adevăr, nu pentru întreaga opoziție, pentru că la un anumit moment opoziție pot face partide diferite, opoziție poate face societatea civilă, opoziție poate face populația; fiecare dintre noi are dreptul să aibă o atitudine sau o anumită opțiune pentru un sistem electoral sau pentru un sistem economic, sau pentru altceva. Platforma Demnitate și Adevăr niciodată nu a pledat pentru un alt sistem – fie uninominal, fie mixt, fie Dodon, fie Plahotniuc, fie ambii luați împreună. Noi am pledat în permanență pentru un sistem proporțional, benefic cetățenilor, un sistem reprezentativ. Este inadmisibil ca în Parlamentul Republicii Moldova să acceadă oameni cu o reprezentativitate de 2000-3000 de oameni în spate. Eu, ca și avocat, am apărat mii de oameni, nu pot pretinde la dreptul că am o anumită reprezentativitate. Deci, zic, am militat permanent pentru sistemul proporțional, îl vrem îmbunătățit, îmbunătățit prin scoaterea din captivitate a Comisiei Electorale Centrale, prin curățarea spațiului nostru mediatic, prin mai multă pondere în politică a femeilor…”

Europa Liberă: Domnule Năstase, legea a fost adoptată. Legea e bună sau rea, trebuie să vă conformați și să mergeți să vă pregătiți de scrutin.

Andrei Năstase: „Nu neapărat. Iată care este diferența dintre opoziția adevărată și o opoziție care mai mult mimează opoziția. Noi spunem că, dacă este o lege dreaptă, sigur că o susținem, chiar dacă ea vine din partea guvernării cu care noi suntem în opoziție. Dacă însă este vorba de o lege nedreaptă față de cetățenii noștri, față de democrație, față de procesele care ar închega un stat de drept în zona în care trăim noi, sigur că aceste lucruri, dacă sunt în interesul cetățenilor, vor fi susținute de noi, dacă sunt împotriva intereselor cetățenilor, vor fi condamnate, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a face presiune.”

Europa Liberă: Și care sunt pașii pe care îi veți parcurge până la alegerile parlamentare din 2018?

Andrei Năstase: „Deocamdată, democrația nu are niște mijloace mai eficiente decât protestul. Noi am reușit prin protest să obținem multe lucruri până acum. Guvernării îi place să spună: „Domnule, dar nu se obține nimic prin proteste”. Păi, prin protestele organizate de Platforma Demnitate și Adevăr noi am oprit la un anumit moment legea legalizării capitalului furat, amnistia fiscală. Împreună cu societatea civilă am făcut presiuni, împreună cu Fondul Monetar, împreună cu partenerii noștri de dezvoltare și iată atunci când a fost această conjugare de eforturi interne și externe am obținut un lucru foarte important. Să nu uităm cum am obținut publicarea raportului Kroll și de atunci au început niște procese, s-a cunoscut care întreprinderile care au fost implicate…”

Europa Liberă: Păi, meritul e al spicherului Andrian Candu. El a dat publicității raportul Kroll.

Andrei Năstase: „Nu, nu, doamna Ursu, nu poate fi așa, pentru că, dacă n-ar fi existat protestul din 3 mai cu 50-60 de mii de oameni în stradă, nu ar fi fost publicat nici raportul Kroll și nu mai contează acum că Andrian Candu a avut acceptul lui Plahotniuc să-l publice. Putea s-o facă Drăguțanu, putea s-o facă Tănase, putea s-o facă Poalelungi și putea s-o facă orice sculă a lui Plahotniuc. Nu conta, contează că doar în urma presiunii populare acest lucru s-a produs într-un final. Tot după protestul din 3 mai, premierul Gaburici a renunțat să mai semneze ordonanța prin care încă șapte miliarde ar fi fost puse pe umerii cetățenilor, ar fi fost extrase din rezervele valutare și ar fi fost puse pe umerii cetățenilor. Tot prin proteste, când am ieșit în 6 septembrie cu 117 mii, după datele oficiale ale Ministerului de Interne și ale ministrului de atunci, am reușit să informăm întreaga lume despre derapajele care se produc aici, și nu doar derapaje de ordinul hoțiilor mari care se făceau, dar lipsa de justiție, lipsa de instituții libere și corecte în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ați spus că nu vă opriți, veți continua să protestați împotriva acestei reforme electorale. Și unde vor duce protestele?

Andrei Năstase: „Noi am cerut în permanență, exact cum o cer și partenerii de dezvoltare, cum o cere societatea deșteptată a Republicii Moldova, anularea legii cu privire la sistemul mixt electoral.”

Europa Liberă: Iar majoritatea parlamentară și socialiștii au spus că nu va fi făcut un pas înapoi.

Andrei Năstase: „Asta este în firea lor. Ei vin cu negativul, ei vin cu răul; noi venim cu binele și cu pozitivul. Acum, cine va câștiga în Republica Moldova depinde, este adevărat, în mare parte de cetățenii noștri. Dacă vom face un efort și ne vom mobiliza, spre exemplu, pe data de 17 septembrie, atunci când organizăm următorul protest, și ne vom mobiliza, vom fi 100, două-trei mii, că tot le place celor de la guvernare să numere câți au fost. Neapărat ei trebuie să dea o cifră. Pentru ei nu contează revolta din societate, pentru ei contează de către cine este reprezentată această revoltă și nu contează că cei care reprezintă revolta o mai rămas cei care mai au de un bilet să vină la Chișinău. Dar spuneam, dacă noi am face un efort pe data de 17 septembrie, dacă am fi foarte, foarte mulți la protest, sigur că lucrurile ar sta cu totul și cu totul altfel. Avem poziția Uniunii Europene, vorbim de cele trei instituții – Consiliul, Parlamentul, Comisia Europeană –, care au o scrisoare comună și au spus „Nu” schimbării sistemului electoral. Avem poziția Comisiei de la Veneția, cel mai important și mai specializat for în acest sens. Cunoaștem și poziția vecinilor noștri, cunoaștem care este starea de spirit din societate, acum nu ne rămâne decât să protestăm masiv, pentru a mai face un efort să-i oprim pe acești…”

Europa Liberă: Iar guvernarea începe să pregătească terenul pentru alegerile parlamentare din 2018 în baza sistemului electoral mixt și, dacă va rămâne bătută în cuie această lege, o să trebuiască să participați la scrutinul parlamentar în baza acestui vot mixt.

Andrei Năstase: „Sunt un om mult mai liber decât alții și când mi se spune că va trebui, eu zic: vom decide noi ce trebuie și ce nu trebuie. Va trebui sau nu va trebui vom decide împreună cu susținătorii noștri, vom decide împreună cu societatea civilă, vom decide împreună – de ce nu? - și cu alte partide de opoziție, proeuropene, democratice, antioligarhice, cum este mai bine pentru cetățenii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ideea de a boicota scrutinul parlamentar vi se pare una bună?

Andrei Năstase: „Sigur că nu este cea mai bună idee de a boicota alegerile, pentru că, de fapt, ce faci? Lași câmp liber pentru doi bandiți care s-au înțeles și în prezidențiale și, iată, se înțeleg de minune și după asta să ocupe scena politică și să dicteze de acolo tot ce-și doresc. Sigur că nu este cea mai bună soluție, dar dacă nu va fi o altă soluție mai bună, dacă această soluție va fi în interesul cetățeanului și dacă această soluție va fi în interesul Republicii Moldova, sigur că nu o scoatem din calcul. Prima opțiune însă, noi rămâne, și nu trebuie să anticipăm lucrurile, rămâne să facem presiune pe această guvernare să-și anuleze o lege nedreaptă, o lege antipopulară, o lege antidemocratică, care transformă Republica Moldova într-o zonă gri, la care lumea civilizată a renunțat demult.”

Europa Liberă: Domnul Dodon a spus că nu exclude faptul că ar putea să iasă și simpatizanții dumnealui în stradă, socialiștii. Altădată s-au intersectat cele două bazine electorale. Admiteți că ar mai putea să protesteze în comun?

Andrei Năstase: „Haideți să vedem pentru ce ar trebui să protesteze Dodon.”

Europa Liberă: Pentru că a fost respins referendumul, pentru că apar neînțelegeri între el și guvernare.

Andrei Năstase: „Eu aș vrea să văd… De fiecare dată când Dodon a ieșit în stradă, nu a ieșit din voia lui. A ieșit, pentru că așa i-a cerut-o cineva. El a ieșit în stradă atunci când noi protestam din ianuarie până în septembrie, eram acolo oameni fără opțiuni politice, fără angajamente politice, fără drapele politice. Iată că la un anumit moment…”

Europa Liberă: Dar au fost momente când pe aceeași scenă v-ați regăsit?

Andrei Năstase: „Vă spun imediat. După… Lăsați scena. Scena mare în Republica Moldova trebuie să fie Piața Marii Adunări Naționale. Și mai puțin contează cine stă pe o scenă improvizată. Contează că în stradă stau toate segmentele sociale ale acestei țări, care sunt batjocorite în mod egal. Cei care-i batjocoresc nu țin cont de culoarea politică, de limba pe care o vorbesc sau de credința pe care o poartă. Dar ziceam un lucru – Dodon de fiecare dată a ieșit în stradă plătit și plătind. Iată, când ne amenință cu protestele, nu o face din propria lui inițiativă. Așa a făcut atunci când în septembrie clocotea lumea, când oamenii clocoteau, a fost scos într-o noapte, într-o joie noaptea și a instalat niște corturi acolo, în fața Parlamentului. Au fost scoși contracost. Dodon personal a luat pentru fiecare săptămână de rămânere în stradă un milion de lei. În 24 aprilie când lucrurile iarăși clocoteau, Dodon a fost retras din Piața Marii Adunări Naționale, iarăși la comanda lui Plahotniuc. Atunci când vorbește Dodon despre proteste este, pur și simplu, un ipocrit și trebuire tratat ca atare. Acum, e adevărat, vom ține cont de experiența pe care am avut-o; știm că este un fariseu, dar cel mai important este ca electoratul lui Dodon să înțeleagă că a fost, pur și simplu, a fost fraierit. I-a păcălit în campania electorală că va întoarce miliardele, i-a păcălit în campania electorală că va face viața mai bună, a păcălit pe atâtea segmente, ca să nu intru… pe zona pensionării ș.a.m.d., încât să-l mai crezi acum pe Dodon, înseamnă să nu te respecți pe sine.”

Europa Liberă: Cum ați putea dvs., cei din opoziție, să reabilitați traseul de integrare europeană, pentru că partidele de opoziție se pare că fac acest joc, că ei ar putea să readucă încrederea în parcursul european al Republicii Moldova? Iată, ce ați putea face concret pentru a reabilita această cale?

Andrei Năstase: „Vreau să vă spun că nu este deloc un joc și eu, personal, ca și activist civic, întâi de toate, iar apoi, ca și om politic, pe asemenea subiecte chiar nu ni-i a juca. Noi vorbim despre…”

Europa Liberă: Oricum e o carte de joc?

Andrei Năstase: „Este, de fapt, ceea ce în mod normal trebuie să prevaleze în agenda fiecărui politician din Republica Moldova, chiar dacă se anunță la un anumit moment că este de stânga, pe departe nefiind de stânga, chiar dacă se anunță că este pro-rus, toți noi trebuie să veghem ca Republica Moldova să nu rămână o zonă gri, să nu rămână în afara lumii civilizate.”

Europa Liberă: Cum reabilitați această cale europeană?

Andrei Năstase: „Cum reabilităm? Exact… Iată eu văd Platforma Demnitate și Adevăr. Nu vorbesc despre altcineva, pentru că atunci când Platforma a ieșit în stradă, alții au rămas prin…”

Europa Liberă: Alții, la cine vă referiți?

Andrei Năstase: „Multă lume. Acum s-au găsit foarte mulți care sunt mari, tari, apără integrarea, apără cetățenii, apără drepturile omului, dar atunci au preferat să stea prin cabinete. Va veni timpul când vom vorbi mai în detaliu despre multă lume…”

Europa Liberă: Acum aruncați pietre în ograda PAS-ului, în ograda altor formațiuni?

Andrei Năstase: „Nu arunc pietre în ograda nimănui. Eu vorbesc acum despre Platforma Demnitate și Adevăr care în permanență a făcut o prioritate din a păstra Republica Moldova pe făgașul normalității, iar asta însemna integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere; a făcut o prioritate din interesele cetățeanului, interesele societății și din interesele zonei în care trăim. În 2009, dacă vorbim despre vectorul european, avea o susținere de 73 la sută, în 2015, vectorul european avea o susținere de 37 la sută. Cifrele se inversaseră. Iată atunci noi am decis, am văzut că deja noi mergem către eșuarea nu doar falimentară, dar și de drept a statului Republica Moldova, ca să nu mai vorbesc despre eșuarea în procesul de integrare europeană, și atunci am constituit Platforma Civică Demnitate și Adevăr, am organizat protestele și doar așa a fost posibil ca într-un timp foarte, foarte scurt să echilibrăm cei doi vectori, dacă pot spune așa. Iată un model de a salva și apoi a consolida ideea de integrare europeană. Am fost primul și, probabil, unicul în Republica Moldova care am insistat pe unitatea tuturor forțelor antioligarhice, democratice, proeuropene. Am demonstrat și am insistat că putem merge cu o agendă comună atât în prezidențiale, cât și în parlamentare, cât și în locale. Am făcut-o prin propriul exemplu atunci când nimic nu recomanda acest lucru, dar absolut nimic nu recomanda să mă retrag din cursa electorală, avem un scor foarte bun, aveam susținerea populară, aveam susținerea oamenilor din toate raioanele țării. M-am retras și am dat propriul exemplu anume pentru unitatea tuturor forțelor politice, civice din Republica Moldova, pentru că crezul meu este că doar prin unitate putem reuși și putem obține niște rezultate mult mai bune pentru oameni.”

Europa Liberă: Și dacă se ajunge în Parlamentul din 2018 să faceți coaliție și cu alte partide, pe care le veți alege?

Andrei Năstase: „Partidele care vor fi trimise în Parlament vor fi alese de cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Să admitem că e PD-ul, socialiștii, PAS-ul și PPDA.

Andrei Năstase: „N-aș face exerciții niciodată, exerciții ipotetice, dar cu siguranță excludem din toată ecuația de care vorbiți Dvs., excludem binomul Plahotniuc-Dodon.”

Europa Liberă: Dar Dvs. vorbiți despre o unitate a forțelor?

Andrei Năstase: „Păi, dar noi vorbim despre unitatea forțelor benefice țării. Și mă limitez acum la Platforma Demnitate și Adevăr – n-am făcut parte niciodată din sistem, n-am făcut niciodată parte din administrația publică locală sau centrală, n-am făcut parte din instituțiile de stat care au batjocorit Republica Moldova și cetățenii, indiferent …”

Europa Liberă: Dar dacă situația vă va impune să stați la masa de negocieri cu Vladimir Plahotniuc? O să trebuiască să discutați.

Andrei Năstase: „Noi am făcut o afirmație și noi ne ținem de această afirmație – discutăm cu toate forțele bune din societate. Sigur că și în Partidul Democrat, cu siguranță există oameni foarte cumsecade, dar ar fi o trădare a simpatizanților noștri, dar cred că și a întregii țări ca, după ce am cerut ca acest individ să stea pe banca acuzaților, noi să ne așezăm cu el la o masă de tratative. Putem să discutăm cu cei din Partidul Democrat. Cu siguranță, va veni odată timpul când acești oameni vor avea libertatea să discute, vor avea libertatea să producă proiecte pentru cetățenii Republicii Moldova, și nu pentru bossul lor de la GBC. Cu siguranță, vom discuta cu toată lumea bună care vrea prosperarea Republicii Moldova și vrea binele cetățeanului din țara noastră, dar am spus: atâta timp cât Plahotniuc controlează în felul în care controlează Partidul Democrat, și nu numai Partidul Democrat, și alte partide pe care mai apoi le aruncă la coșul de gunoi, n-avem ce discuta cu Plahotniuc. Cu Plahotniuc va discuta un procuror liber, pe care forțele democratice îl vor asigura cetățenilor Republicii Moldova și el se va descurca cu el, dar un procuror trebuie să-i organizeze un rechizitoriu foarte corect, să-i asigure drepturile omului și să-i asigure un loc bun la pușcărie.”

Europa Liberă: Ce-i doriți Republicii Moldova la această aniversare de 26 de ani și cetățenilor statului?

Andrei Năstase: „La fel ca și familiei mele – îi doresc prosperitate, îi doresc binele; eu îmi iubesc oamenii din țara noastră și îmi iubesc pământul atât de mult, încât atunci când sunt pus în situația de a vorbi despre ei sau de a le dori, chiar nu am cuvinte – tot binele din lume îi doresc țării mele. Din păcate, politicienii care s-au perindat 26 de ani la rând și-au văzut mai degrabă de interesele personale și de grup și au uitat de interesele oamenilor.”

Europa Liberă: Și Dvs. prin ce vă veți deosebi de toate celelalte guvernări de până acum?

Andrei Năstase: „Veți vedea. Ceea ce facem acum când nu suntem la guvernare, ceea ce am făcut atunci când nu eram nici măcar în spațiul public, ca avocat, spre exemplu, atunci când ei furau miliardele, eu apăram zecile de milioane, pe care ei voiau să le fure, dacă nu au reușit în cadrul justiției moldovenești, încercau să le fure pe la CEDO. Dați-mi încrederea, dați-mi posibilitatea să am pârghiile necesare și veți vedea că pot face din Republica Moldova o țară în care să vrei să trăiești. Împreună, desigur, cu partenerii noștri, împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr, cu societatea civilă și, poate în primul rând, cu cetățenii deșteptați ai acestei țări.”

Europa Liberă: Despre Republica Moldova s-a vorbit și de bine, și de rău, de la povestea de succes până la stat captiv. Dvs. credeți în viitorul acestui stat?

Andrei Năstase: „Dacă n-aș crede, n-aș face politică, n-aș face istorie. Sigur că da. Cred în viitorul Republicii Moldova și al oamenilor care trăiesc aici. Când face cineva afirmația că Republica Moldova este un stat eșuat…”

Europa Liberă: Cineva ar fi Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituţionale, care a vorbit aici la noi, în studioul Europei Libere?

Andrei Năstase: „Și Tănase, dar au fost mai mulți. V-am spus: orice sculă a lui Plahotniuc, dacă face o asemenea afirmație, pe mine nu mă surprinde și mă lasă rece, pentru că, dacă acest stat risca să eșueze, risca să eșueze anume din cauza oamenilor care au condus niște instituții capturate la un anumit moment, iar oamenii care le conduceau au ales să facă sluj celui care le-a capturat. Eșuarea Republicii Moldova era pe punct să se producă în 2014-2015, atunci după ce în spatele unei idei de poveste de succes, în spatele unor drapele, pe de o parte, drapelul Uniunii Europene, dar pe de altă parte, drapelul românesc, cineva fura ca în codru. Iată acești indivizi erau aproape să eșueze statul Republica Moldova. Datorită cetățenilor, datorită Platformei Demnitate și Adevăr, care a reacționat – am ieșit în stradă, am reușit să oprim acest proces de eșuare a statului Republica Moldova, de eșuare, surprinzător pentru unii care consideră că doar eșuarea statului Republica Moldova poate produce Unirea, alții – doar eșuarea statului Republica Moldova poate produce integrarea europeană. Fals! Eșuarea statului Republica Moldova ar fi în detrimentul șui al unui proces, și al celui de-al doilea proces și ar fi și în detrimentul oamenilor. Ar fi în favoarea unei clici pretinse a fi politice, ea, de fapt, fiind o clică politico-criminală, care ar fi vrut să transforme Republica Moldova într-o zonă gri, un fel de zonă de tampon între Occident și Est.”

Europa Liberă: Unii vă învinuiesc că Dvs. folosiți cuvinte foarte dure, pentru că, totuși, aveți acest statut de jurist și ar trebui să mențineți mesajul în baza spiritului și literei legii.

Andrei Năstase: „Este adevărat, dar vedeți, înainte de a fi jurist, eu sunt cetățean al Republicii Moldova și sufăr și eu împreună cu cetățenii mei. Dacă veți merge la țară să-l întrebați pe un moș Ion care nu neapărat că ar avea studii juridice, o să vă spună el ce crede despre Tănase, despre Poalelungi; ce crede despre Harunjen, despre Gurin, despre Drăguțanu, despre toți acești indivizi care în loc să…, odată fiind delegați acolo, odată fiind împuterniciți să reprezinte statul Republica Moldova, instituțiile statului, în loc să protejeze cetățeanul, să-l apere împotriva furturilor și a mizeriei, acești oameni, pur și simplu, l-au jecmănit. Iată de ce și această stare de spirit. Eu nu sunt venit de undeva dintr-o parte, sufăr și eu împreună cu cetățenii din Republica Moldova, suferă familia mea. Cu privire la limbaj, eu cred că limbajul meu este foarte și foarte diplomatic în ce privește indivizi ca Alexandru Tănase, spre exemplu, cel care a pus bazele atacurilor raider în Republica Moldova împreună cu Poalelungi, Damir, Plahotniuc.”

Europa Liberă: Aveți probe?

Andrei Năstase: „Sigur că da. Dar vreți o probă foarte importantă și m-aș bucura dacă Europa Liberă ar fi cea care ar arăta și ar face o investigație: Cum Alexandru Tănase a propus ieftinirea justiției Republicii Moldova cu câteva luni înainte de a se produce spălătoria de 30 de miliarde ale mafiei rusești?”

Europa Liberă: Ce înseamnă „ieftinirea justiției”?

Andrei Năstase: „Ieftinirea? Simplu de tot – atunci când legislația Republicii Moldova prevedea o taxă de stat pentru acțiunile civile în instanțele de judecată de 3%, Alexandru Tănase a venit cu un proiect de lege prin care justiția trebuia modificată. Deci, taxele de stat trebuiau plafonate - la 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și la 50 de mii de lei pentru persoanele juridice. Credeți dvs. că moldovenii care divorțează și își împart lingurile și furculițele vor ajunge să plătească aceste taxe? Sigur că nu. Deci, această ieftinire sau modificare s-a făcut în beneficiul unor structuri mafiotice din Est, din Rusia, chiar din anturajul lui Putin. Și acest lucru l-a făcut cel care se declară public cel mai mare unionist, iar astăzi îndrăznește să ne spună că statul nostru este eșuat și mai îndrăznește acest individ să pună, această responsabilitate s-o pună pe umerii cetățeanului. Nu i-ar fi rușine oare? Iată de ce când sunt învinuit de limbajul puțin mai dur față de acești indivizi, cred că trebuie analizat ce mă face să fiu atât de dur. Știu atât de multe despre acești indivizi, pentru că, dacă am avea o justiție, credeți-mă că mesajele mele s-ar transforma în…”

Europa Liberă: Justiția este, domnule Năstase.

Andrei Năstase: „Aceasta nu este justiție, aceasta e injustiție; aceasta este o instituție care se află la cheremul cuiva, în loc să fie liberă, iar dacă este justiție, de ce n-am fi… Întrebați, vă rog, cetățenii Republica Moldova sunt mulțumiți ei de asemenea justiție?”

Europa Liberă: La mulți ani, Republica Moldova!

Andrei Năstase: „La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani tuturor cetățenilor exemplari ai acestei țări, indiferent ce opțiune politică, geopolitică, credință sau limbă împărtășesc!”

XS
SM
MD
LG