Președintele Igor Dodon susține că peste 70% din populația R.Moldova ar dori trecerea la sistemul prezidențial. Într-un interviu cu Europa Liberă, președintele Dodon a acuzat din nou guvernul și majoritatea parlamentară dominată de Partidul Democrat că „blochează” inițiativele prezidențiale și că ar fi redus prerogativele președintelui.
Pe 11 octombrie, președintele Igor Dodon se va întâlni din nou la Soci cu președintele rus Vladimir Putin, în marginea summitului șefilor de state din CSI, a spus președintele care a confirmat și faptul că în octombrie sau noiembrie vrea să meargă la Bruxelles pentru o discuție despre viitorul relațiilor moldo-europene, o vizită care este coordonată acum cu biroul șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini.
Pe de altă parte, președintele Igor Dodon crede că cererea guvernului de a se discuta la Națiunile Unite retragerea trupelor străine de pe teritoriul R.Moldova și apelul similar făcut de premierul Pavel Filip la Adunarea Generală ONU, ar fi „o acțiune de PR” în contextul „luptei geopolitice între Rusia și Statele Unite”. În interviul acordat postului nostru de radio, Dodon a declarat că a discutat de mai multe ori cu președintele Vladimir Putin despre situația trupelor din Transnistria și a misiunii de menținere a păcii. În opinia sa, a continuat Dodon, această problemă va fi rezolvată odată cu găsirea unui soluții politice pentru problema transnistreană. Aceasta, a mai declarat Europei Libere președintele Dodon, ar putea fi găsită după alegerile prezidențiale din Rusia, din martie 2018 și ar putea fi „un exemplu de succes între Uniunea Europeană și Federația rusă”, mai precis între Germania și Rusia.
Igor Dodon a criticat din nou eventuala deschidere a unui birou de informații NATO la Chișinău, pentru că nu ar contribui la „soluționarea crizei transnistrene”. „Pe teritoriul unui stat neutru nu trebuie să fie nici armată rusă, nici oficiu NATO” a mai declarat președintele Igor Dodon, în interviul cu Europa Liberă.