Linkuri accesibilitate

Ștefan Urâtu: „Partidul Voința Poporului nu recunoaște legitimitatea alegerilor în circumscripțiile uninominale”


Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul politic Voința Poporului participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind înscris pe poziția a 9-a în buletinul de vot. Liderul formaţiunii, Ștefan Urâtu prezintă oferta electorală a partidului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00
Link direct


Ștefan Urâtu: „Noi venim cu intenția de a schimba situația și de a salva Republica Moldova. Republica Moldova se află acum într-o stare foarte, foarte degradabilă din punctul de vedere al bunei democrații și al drepturilor omului, al drepturilor oamenilor, practic, la existență. Riscul este foarte mare, dacă această guvernare va continua, atunci peste patru ani noi riscăm să nu avem nici jumătate din ceea ce avem la acest moment. Partidul Politic Voința Poporului la a cărui constituire am participat eu anume pentru că am văzut că alte partide nu sunt capabile să facă această schimbare, schimbare de democrație internă în partid, schimbare de atitudine față de lucruri, căci partidul nu trebuie să devină un instrument de a face bani, el trebuie să devină un instrument de a selecta oamenii după capacități și a-i plasa în acele locuri unde ei pot să aducă maximum folos pentru societate, pentru partid și pentru sine. Noi avem un program foarte amplu pe domenii de medicină, învățământ, jurisprudență, de politică, de economie, de finanțe, însă am selectat acum pentru alegerile din 24 februarie restabilirea statului de drept, a face ca legea să fie în capul mesei și voința poporului să fie respectată. Una din marile probleme ale Republicii Moldova este că poporul, practic, nu hotărăște nimic; pe oameni i-au adus la sărăcie și acum, înainte de alegeri, li se dau niște pachete cu orez și cu macaroane și ei sunt gata pentru aceasta să voteze oricum, spunând că acesta măcar le dă ceva. Deci este o amăgeală, dar de care nu sunt de vină oamenii, sunt de vină acei care guvernează și noi vom demasca această mârșăvie din politica Republicii Moldova. În primul rând, de a scoate sistemul de drept, sistemul judecătoresc și Procuratura din ghearele politicienilor, pentru că anume acest instrument este folosit cel mai des și mai puternic împotriva voinței poporului și împotriva omului ca atare. Deci, noi propunem ca Procuratura orice dosar penal va porni să nu-l poată clasa decât în procedura de judecată, acolo unde procesul trebuie să fie public și transparent. Noi vom cere ca așa-numita lege privind protecția datelor cu caracter personal să fie anulată sau cel puțin redactată în așa fel, încât să nu fie îngrădit accesul jurnaliștilor, accesul reprezentanților societății civile, a oamenilor de rând, să nu fie îngrădit accesul la informație de interes public. La momentul actual, practic, oamenii nu pot să aibă acces la unele dosare penale, care nimeni nu știe pe ce temei au fost pornite, se clasează de către procurori contra unor sume exorbitante de bani și tot așa au fost pornite la comandă și oamenii au de suferit, dar nimeni nu poate să intre acolo să facă respectiv declarații și să ceară respectarea legislației.”

Europa Liberă: Partidul dvs. nu a desemnat candidații în circumscripțiile uninominale. Asta înseamnă că mergeți doar pe listă de partid?

Ștefan Urâtu: „Partidul Voința Poporului nu recunoaște legitimitatea alegerilor în circumscripțiile uninominale. Această lege este una imperfectă, ea nu corespunde nici măcar rigorilor tehnice legislative, ea se bate cap în cap cu sine însăși și pe circumscripțiile uninominale ar putea să vină un deputat care are mai puțină legitimitate, pentru care au votat mai puțini alegători decât pentru un primar al celui mai mic sat din Republica Moldova, ceea ce nu este corect. Or, statutul deputatului este cu mult mai înalt, cu mult mai important, și cerințele, și așteptările de la acest deputat sunt mai mari. El nu poate să fie ales într-o circumscripție unde se face un singur scrutin din primul tur, să fie ales cu majoritate de voturi fără a avea măcar o barieră de participare. La noi acum nu este pusă cota de participare pentru legitimarea alegerilor, așa că, teoretic, ar putea să fie astfel că însuși deputatul votează pentru sine și devine deputat doar cu un singur vot, dacă alții n-au ieșit la vot. Anume de asta noi ne gândeam la început să facem boicotul acestor alegeri, însă din cauză că sunt partide alde Șor, socialiști și democrați, care nu vor boicota și atunci nu are sens boicotul. Totuși, noi am boicotat partea pe alegeri uninominale, deoarece considerăm că aceasta este partea cea mai proastă a sistemului electoral.”

Europa Liberă: Partidul Dvs. nu apare în sondaje. Ce șanse aveți să accedeți în Parlament? Pe câte mandate mizați și ce le spuneți celor care cred că partidele mici ar aduce daună mare pentru cei cu șanse reale?

Ștefan Urâtu: „Partidul Voința Poporului este un partid relativ tânăr, anume de asta și-l propunem alegătorilor, că este un partid care nu conține în rândurile sale oligarhi, nu conține oameni care au fost altădată în alte partide și au săvârșit crime împotriva populației. Noi nu avem bani ca să plătim pentru sondaje care să ne arate foarte bine, noi lucrăm și noi ne întâlnim cu oamenii pentru ca oamenii să știe care este oferta noastră. Noi sperăm că în următoarele sondaje, mai aproape de ziua votării, noi o să apărem și o să apărem masiv; sperăm de asemenea că oamenii vor înțelege că sunt acele partide care prezintă riscul major pentru populația Republicii Moldova și pentru Moldova ca atare nu partidele mici, dar anume partidele mari sunt acelea care prezintă riscul maximal, anume în acele partide s-au oploșit criminalii și cei care au furat până acum și caută lingușire pe lângă anumite persoane care dețin controlul asupra instanțelor de judecată și asupra Procuraturii pentru ca ei să fie protejați de posibila răsplată, dar nu vor reuși să facă acest lucru, fiindcă noi sperăm să venim cu acei 30 de oameni pe care îi avem în listă. Desigur din cauza impedimentelor pe care le-a pus actuala guvernare în alegeri cu certificatul acela de integritate, pretinsul certificat, care nu costă nici trei bănuți cu necesitatea de a fi aici personal, de a semna și de a face semnătura ca să corespundă celei din buletin la CEC, iată aceste piedici au fost puse special pentru ca partidele, așa cum le numiți Dvs., mici, care nu au bani, nu au oligarhi, să nu poată să-și completeze listele, însă cei 30 de candidați pe care îi avem pe listă sunt suficienți ca împreună cu ei să facem schimbarea necesară în societate și noi anume pe aceștia 30 mizăm. Noi sperăm să venim cu 30 de oameni și toți să treacă în Parlamentul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dl Urâtu, Dvs. ați activat în cadrul Comisiei Electorale Centrale. Ați ajuns acolo, în autoritatea electorală, fiind promovat de Partidul Liberal, pentru că ați fost membru al acestei formațiuni. Ca un bun cunoscător al bucătăriei din interior, să vă întreb: totuși, fraza precum că „nu contează cine votează, dar contează cine contabilizează voturile” e adevărată, are suport real?

Ștefan Urâtu: „Este adevărată și am urmărit toate schimbările care s-au făcut atât în legislație, cât și în componența CEC și pot să spun acum cu o mai mare certitudine că ceea ce s-a făcut, au făcut-o cei de la guvernare pentru a-și păstra aflarea lor acolo. Noi am știut că regulile nu vor fi respectate, noi am știut că intrăm într-un joc inegal, într-un joc în care din timp știm că regulile nu vor fi respectate, totuși am hotărât să intrăm în acest joc, pentru ca să avem dreptul pe urmă să criticăm aceasta. Și în cazul în care oamenii vor purcede la furci, noi o să avem poziția noastră pe care s-o spunem – au sau nu au dreptate oamenii.”

Europa Liberă: Câți alegători sunt astăzi în Republica Moldova?

Ștefan Urâtu: „La momentul de față sunt declarate 2 milioane 812 mii aproximativ de alegători; pe altă parte se declară că ar fi 3 milioane și 200, însă, chipurile, vreo 500 de mii de alegători nu au reședință sau domiciliu declarat, ceea ce este o cale de mușamalizare și de fraudare de fapt, fiindcă orice cetățean trebuie să fie luat la evidența statului în sensul nu ca să-l urmărească pe el, dar ca el să nu dispară. La noi dispar oamenii din listele electorale sau apar cu duiumul. Recent am verificat și am comunicat asta la Misiunea OSCE, cu care ieri am avut o întâlnire, mai multe persoane care în 2014, în 2015 la alegerile locale și parlamentare au apărut pe liste în localități din jurul Chișinăului, aceste persoane aveau atunci viză temporară și ele până în prezent se află în acele localități, cum ar fi Băcioi, Codru, Vadul lui Vodă; oameni care au venit de prin stânga Nistrului, din Râbnița, de la Tiraspol, de la Bender, oameni care au venit de la nordul republicii, din Dondușeni, din Edineț sau chiar din Chișinău străzi întregi sunt strămutate din Chișinău la Băcioi, de exemplu, 2.000 sau la Codru 3.000 de persoane, nu se știe de unde, venite din Chișinău. Autoritățile publice locale de acolo, primăriile, secretarii acestor primării mi-au spus că ei nu știu de unde sunt aceștia, dar noi i-am găsit că sunt din Chișinău.”

Europa Liberă: Dar cum pot fi fraudate alegerile, dacă ele sunt atât de bine supravegheate, în primul rând, de CEC, iar în al doilea rând, de observatorii naționali, internaționali? Cum pot fi fraudate alegerile?

Ștefan Urâtu: „Deci, observatorii care vin, inclusiv Misiunea OSCE ne-au declarat că ei nu vin aici ca să ne facă nouă dreptate, ei vin să vadă dacă legislația este conformă. Nici membrii CEC măcar nu știu cum la momentul actual sunt create structurile electorale din teritoriu, cum ar fi consiliile electorale de circumscripție și birourile electorale. Oamenii acolo sunt luați conform articolelor 38 și 40 din Codul electoral și în cazul în care cu șapte zile înainte de data-limită a formării acestor structuri partidele care sunt sau instituțiile care trebuie să delege oameni acolo nu deleagă, atunci Comisia Electorală Centrală propune din Registrul funcționarilor electorali, dar Registrul acesta al funcționarilor electorali este deținut nu de Comisia Electorală Centrală și nu este niciun regulament care ar demonstra cum Comisia Electorală Centrală extrage persoana, după care criterii se ia funcționarul electoral care va fi delegat într-o circumscripție sau alta. Asta o face partidul de guvernare împreună cu anumite persoane, să zicem așa, docile de la Comisia Electorală și cu Centrul de instruire continuă, care acționează pe lângă CEC.”

Europa Liberă: Cum vedeți Republica Moldova postelectorală?

Ștefan Urâtu: „Postelectoral o să fie, să zicem așa, o tentativă de creare a Guvernului pe presiuni, partidele care vor ajunge în Parlament și deputații respectivi vor fi presați ca să accepte anumite condiții. În primul rând, eu cred că și observatorii internaționali nu vor recunoaște alegerile, fiindcă deja la această etapă se fac foarte multe fraude și sunt foarte multe ilegalități...”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă dacă nu se recunosc alegerile?

Ștefan Urâtu: „Dacă alegerile nu se recunosc de către organismele internaționale și dacă și în interior sunt oameni care nu recunosc rezultatul alegerilor, asta este un semnal verde pentru persoanele care dețin controlul pe putere să numească alegeri anticipate. Dacă aceștia nu vor face-o, adică nu vor desemna alegeri anticipate, atunci eu cred că vor fi repetate evenimentele din 2009.”

Europa Liberă: Admiteți că la putere vine o putere de stânga sau una de dreapta?

Ștefan Urâtu: „Sunt foarte puține partide dintre care aș putea să zic că sunt de stânga sau de dreapta. Acestea sunt partide care tind să ajungă la putere pentru a se îmbogăți.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG