Linkuri accesibilitate

Prima întîlnire Trump-Putin


Întîlnirea va fi în cadru restrins, doar miniștrii de externe și traducătorii, așa că nu se știe ce va ieși la iveală din cele discutate.

Astazi are loc prima intilnire Trump-Putin de la inaugurarea mandatului fostului om de afaceri la Casa Alba. Care sint asteptarile in Statele Unite? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Fireste ca intilnirea este urmarita cu foarte mare interes, pe fondul controverselor create de amestecul Rusiei in alegerile americane. Un amestec in legatura cu care presedintele Trump s-a aratat nesigur, la conferinta de presa din Polonia, insinuind că nimeni nu stie cu precizie cine a intervenit. Ceea ce fireste nu este adevarat pentru ca la unison, agentiile americane din informatii au spus ca Moscova s-a amestecat in scrutinul prezidential american.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Fireste ca lui Donald Trump îi este greu sa recunoasca pentru ca – din punctul lui de vedere – asta ar insemna o reducere a legitimitatii sale in fruntea statului. Majoritatea discutiilor aici in America vizeaza acest aspect al intilnirii; ii va reprosa sau nu seful executivului american lui Vladimir Putin acest amestec, care este considerat deosebit de grav?

Intilnirea va fi in cadru restrins, doar ministrii de externe si traducatorii asa ca nu se stie nici ce va iesi la iveala din cele discutate. Dincolo de motivatiile inca neelucidate ale raporturilor dintre Trump si Putin, analistii se tem si de dezechilibrul de experienta.

Putin este obisnuit cu astfel de imprejurari, a mai intilnit presedinti americani si este considerat foarte abil. Sa nu uitam ca George W Bush a spus dupa o astfel de intilnire ca l-a privit in ochi pe fostul agent KGB si i-a inspirat incredere. Si tandemul Obama-Clinton a sperat intr-o deschidere fata de Moscova. Ambele echipe prezidentiale s-au inselat si au incheiat mandatele in termeni cel putin reci cu Moscova lui Putin.

Intilnirea de azi va fi relativ scurta, circa 45 de minute si in aceste conditii marile dosare globale nu vor putea fi discutate in detaliu. Este mai mult un prin contact, menit sa creeze tonul celor urmatoare. In campanie, Trump a spus ca nu e nimic rau in ipoteza de a fi agreat de Vladimir Putin. Fireste, insa ca ceea ce conteaza este prețul.

XS
SM
MD
LG