Linkuri accesibilitate

În România intră în vigoare noile restricții anti-coronavirus


București. La cumpărături cu masca de protecție

După deciziile de luni seară ale autorităților centrale, comitetele județene de urgență au continuat marți cu restricțiile, pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid-19 din ultimele zile.

București. Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Bucureștiul și alte 22 de județe au avut, în ultima săptămână, o rată de infectare de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori, potrivit datelor săptămânale ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

De asemenea, datele INSP arată că 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț și Cluj. Mai mult, peste o treime din totalul deceselor cauzate de noul coronavirus au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin.

  • Se vor intensifica activitățile de control în târguri, piețe, transport în comun și apropierea unităților școlare.

Ce alte măsuri au mai fost propuse de la nivel central:

  • interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri în localitățile care au un indice mai mare de 1,5 la mia de locuitori
  • închiderea restaurantelor în zonele unde indicele este mai mare de 1,5 la mia de locuitori
  • instituțiile publice și private să ia în calcul munca de acasă sau, acolo unde nu se poate, să ia în calcul decalarea programului, în zonele unde se depășește 1,5 la mia de locuitori
  • sărbătorile religioase fără participarea pelerinilor din alte localități.

La Iași, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, luni, suspendarea activității din restaurante și cafenele în municipiul Iași și în mai multe comune. Deocamdată, măsura se va aplica până pe 12 octombrie. De asemenea, spectacolele și concertele, evenimentele culturale din municipiul Iași și alte câteva comune sunt interzise până la aceeași dată. Nici pelerinajul de Sf. Parascheva nu va mai avea amploarea din anii trecuți, cei care vor putea participa fiind doar locuitorii Iașiului.

În orașul Galați și în trei comune din județ - Cuca, Șendreni și Vânători - se închid cinematografele, teatrele și cazinourile, timp de o săptămână, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Restricțiile sunt aplicate începând de marți și durează până pe 12 octombrie.

Mai multe detalii pe romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG