Linkuri accesibilitate

Intră în vigoarea majorarea pensiei minime la 2 mii de lei pe lună


De astăzi, 1 octombrie, intră în vigoarea mărirea pensiei minime la 2 mii de lei pe lună pentru un stagiu complet de cotizare. Legea a fost aprobată joi în lectura finală.

Potrivit modificărilor, pensia minimă pentru cei cu stagiu complet de cotizare se va majora de la 1.188 lei la 2000 de lei pe lună, adică se majorează cu 68%. Pensia minimă pentru cei fără stagiu complet de cotizare se va majora în medie cu 398 de lei. Documentul mai prevede că toate pensiile vor fi indexate cu 3,86%.

Interviu cu deputatul PAS, Dan Perciun despre majorarea pensiilor:

Dan Perciun: „În R.Moldova sunt pensii de 500 de lei și de 100 mii de lei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:31 0:00

Important este faptul că acestă noua pensie minima va sta la baza tuturor indexărilor viitoare, care astfel vor fi mai mari și vor fi regulate, a explicat recent la Europa Liberă expertul Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Din punct de vedere bugetar, aceștia-s foarte mulți bani care se duc (...)asta presupune că s-a făcut o muncă foarte mare și cu donatorii externi, fiindcă din punct de vedere financiar nu este sustenabil”, a argumentat Vadim Pistrinciuc.

La Chișinău se află deja, de luni, o delegație a Fondului Monetar Internațional cu care guvernul Gavrilita negociază un nou acord de finanțare, acord care va facilita și accesul Republicii Moldova la alte surse internaționale de finanțare.

Noua putere mizează pe un împrumut nu mai mic decât cel agreat în vara lui 2020 de cabinetul condus de Ion Chicu, de peste 550 de milioane de dolari, timp de trei ani.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG