La trei ore până la închiderea secțiilor de votare, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a anunțat, într-o conferință de presă, că turul doi de scrutin se desfășoară fără incidente majore. Către ora 18:00, prezența la vot pe țară a fost de 34% [în primul tur era de 40% la ora 19:00; în alegerile locale din 2019 – 36%].
Vorbind despre incidente, șefa CEC a spus că, potrivit poliției, este vorba de 94 de cazuri. Între altele, s-au înregistrat 18 cazuri de agitație electorală interzisă; 28 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor; cinci cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor și peste 20 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.
Cea mai mare rată de participare la vot se atestă în Corjova, Dubăsari – 63%; cea mai scăzută – la Todirești, Ungheni – 17%. Rata medie de participare în cele opt din 18 suburbii ale Capitalei, unde au loc azi alegeri, era de peste 31%. În toate localitățile din componența Chișinăului pragul de validare a fost trecut.
În municipiile Bălți și Comrat, prezența la vot a fost, către ora 18:00, de 23% și, respectiv, 40%.
În autonomia găgăuză, în satul Chioselia Rusă au votat doar doi alegători [0,33%]. Aici nu au votat nici măcar funcționarii electorali de la secția de votare. Iar în Cotovscoe, la fel din Găgăuzia, au votat 19 persoane [2,52%]. În aceste două sate au loc alegeri repetate, alegeri în consiliile locale. Șefa autorității electorale de la Comrat, Iana Covalenco, a explicat că alegătorii sunt apatici, deoarece nu sunt de acord că au fost retrași [de la Partidul „Șansă”] din cursă candidații la funcția de primar, aici fiind stabilite alegeri parțiale locale pe 3 martie 2024.
O prezență sub pragul de validare se atestă în raionul Taraclia – în satele Salcia [peste 5%] și Aluatu [peste 10%]. La fel și în Nicolaevca, Florești, cu circa 14%.
În turul doi de scrutin, care are loc în 273 de localități, au fost deschise peste 600 de secții de votare. La urne sunt așteptați 839 239 de alegători.