Linkuri accesibilitate

Invazia lui Putin în Ucraina a făcut diplomația „imposibilă”, afirmă un fost diplomat rus


Fostul diplomat rus Boris Bondarev: "[Războiul] era de neimaginat și mi-am dat seama că este împotriva a tot ceea ce ar trebui să facă diplomații ruși."
Fostul diplomat rus Boris Bondarev: "[Războiul] era de neimaginat și mi-am dat seama că este împotriva a tot ceea ce ar trebui să facă diplomații ruși."

Invazia Moscovei în Ucraina a dat o lovitură puternică politicii externe rusești și i-a lăsat pe diplomații țării cu o sarcină „imposibilă” de a încerca să îndeplinească obiectivele Kremlinului în contextul unei izolări tot mai mari pe plan internațional.

Aceasta este evaluarea făcută de Boris Bondarev, fost consilier la misiunea permanentă a Rusiei la Națiunile Unite de la Geneva și un veteran de 20 de ani în serviciul extern al țării. El a demisionat în luna mai deoarece a considerat că războiul a arătat cât de represivă și deformată a devenit Rusia și liderii săi.

„Atacul asupra Ucrainei a făcut ca diplomația rusă să devină practic imposibilă în orice sens practic”, a declarat Bondarev pentru Current Time, rețeaua în limba rusă coordonată de RFE/RL în cooperare cu VOA. „Pentru mine, [războiul] a fost absolut de neimaginat și mi-am dat seama că este împotriva a tot ceea ce ar trebui să facă diplomații ruși”.

Bondarev a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale după ce a demisionat în semn de protest față de invazia Kremlinului din 24 februarie în Ucraina. De atunci, el a făcut o critică amănunțită a establishmentului rus din ultimele două decenii, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, despre al cărui tip de conducere autocratic spune că a hipnotizat serviciul diplomatic cu propria propagandă și l-a izolat pe scena mondială.

„Am observat declinul crescând al diplomației noastre [și] alunecarea acesteia într-un abis de provocări și minciuni”, afirmă fostul oficial. „Totuși, până la începerea războiului și până ce a început vărsarea de sânge, eu - ca mulți dintre colegii mei - am crezut că încă mai pot lucra”.

Potrivit lui Bondarev, diplomații care au transmis la Moscova afirmații și puncte de discuție care au fost reluate de rețelele de propagandă rusești au fost recompensați, în schimb cei care au contestat presupunerile și au pus la îndoială linia oficială au fost înlăturați sau suprimați.

El spune că această orbire intenționată a contribuit la crearea unei viziunii care a făcut posibile erorile de calcul ale Kremlinului și începutul războiului cu Ucraina, analiștii militari ai lui Putin prevăzând o victorie rapidă asupra Kievului, care s-a transformat în timp în numărul mare de vieți omenești pierdute și eșecuri jenante pe câmpul de luptă.

„Cu cât continuă toate acestea, cu atât devine mai clar că [Putin] este principala sursă a întregii retorici [agresive] a Ministerului de Externe", a declarat Bondarev. „Acest fapt este contraproductiv pentru diplomația rusă, deoarece [alți diplomați] nu doresc să aibă legături cu oameni care vorbesc ca niște bătăuși și huligani. Dar acest vocabular a fost încurajat, deoarece se pare că principalului client - [Putin] - îi place".

Un viitor incert

Bondarev, care a intrat în Ministerul rus de Externe în 2000, este critic atunci când vorbește despre corpul diplomatic al țării, afirmând că acesta a devenit plin de yesmeni, ministrul de externe Serghei Lavrov fiind o țintă principală a criticilor sale.

„Mi se pare că maleabilitatea [lui Lavrov] și lipsa de dorință de a se certa cu cineva [și] de a-și apăra opinia au avut drept consecință faptul că Ministerul de Externe s-a transformat într-un organism la îndemâna capriciilor și ordinelor celor de la vârf", a declarat el.

Fostul diplomat rus a explicat, de asemenea, mai în detaliu decizia lui de a demisiona și a vorbit despre experiențele sale de-a lungul celor două decenii de carieră într-o mărturie de 6500 de cuvinte publicată în revista Foreign Affairs în luna octombrie.

Foame și ruine: Ucrainenii din Liman și Kupiansk povestesc despre viața sub ocupația rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Acest text i-a atras rapid condamnarea la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comparându-l pe Bondarev, în cadrul unui recent briefing de presă, cu generalul Andrei Vlasov, un general sovietic din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, executat pentru colaborare cu Germania nazistă și trădare de țară.

În mărturia sa, Bondarev a criticat cu putere starea conducerii ruse și direcția politicii externe a Moscovei și a scris că sancțiunile adoptate de Occident împotriva Rusiei după anexarea în forță a peninsulei Crimeea în 2014 - sancțiuni care au vizat componente-cheie de înaltă tehnologie, necesare pentru producerea de echipamente militare - au fost mult mai dăunătoare decât au admis oficialii ruși. Bondarev scrie că aceste sancțiuni „au făcut ca armata noastră să fie mai slabă decât și-a imaginat Occidentul” adăugând că „este unul dintre motivele pentru care Rusia a avut atât de multe probleme cu invadarea Ucrainei”.

Încetarea focului în Ucraina, a scris Bondarev, nu ar face decât să-i dea timp lui Putin să se regrupeze și să se reînarmeze. În schimb, el spune că doar o „ofensivă pe scară largă" a forțelor ucrainene ar putea pune capăt războiului. El a mai spus că, atâta timp cât Putin și actuala conducere rămân la putere la Kremlin, este puțin probabil ca orice încetare a focului sau discuții să aibă rezultate durabile.

„Atâta timp cât Putin este la putere”, scrie el, Ucraina nu va avea pe nimeni la Moscova cu care să negocieze cu adevărat”.

Articol scris de Reid Standish (Praga) pe baza unui reportaj de Igor Sevryugin pentru Current Time

XS
SM
MD
LG