Mai multe canale de televiziune din Federația Rusă au fost piratate de organizația Anonymous, după cum susțin mai multe conturi de Twitter asociate acestei grupări. Programele acestor televiziuni au fost înlocuite cu transmisii despre războiul din Ucraina realizate de posturile independente Current Time și Dojdi TV, care sunt actualmente suspendate de autoritățile ruse.
Printre canalele de televiziune afectate s-au numărat serviciile rusești de streaming Wink și Ivi (similar cu Netflix), și transmisiunile în direct de la canalele TV Russia 24, Canal 1, Moscova 24. Este „cea mai mare operațiune Anonymous de până acum” se afirmă pe aceste conturi. Platformele de streaming și canalele de televiziune sunt acum din nou difuzate fără interferența hackerilor.
Nu este primul atac de piraterie online împotriva instituțiilor mass-media din Federația Rusă după ce Moscova a ordonat invadarea neprovocată a Ucrainei. Săptămâna trecută, Anonymous afirma că a spart sistemele mai multor instituții de presă ruse, inclusiv agenția de știri de stat TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka, Forbes și RBK.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, va călători în Polonia și România săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu oficiali cu care va discuta despre invazia rusă a Ucrainei și impactul pe care îl are războiul asupra regiunii.
Agenda întâlnirilor de la Varșovia și București se va concentra pe asistența economică, de securitate și umanitară pentru Ucraina, a declarat Casa Albă. „Întâlnirile vicepreședintei se vor concentra și asupra modului în care Statele Unite pot sprijini în continuare vecinii Ucrainei, deoarece ei primesc și îngrijesc refugiații care fug de violență”, a spus secretarul de presă adjunct al vicepreședintelui.
Șeful agenției ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care fug de invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la două milioane. Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru Refugiați, a făcut aceste declarațiile la o conferință de presă la Oslo, după ce a vizitat Moldova, Polonia și România, țări care au primit refugiații veniți din Ucraina după ce Rusia a invadat țara, pe 24 februarie.
Grandi a spus că, spre comparație, războaiele balcanice din Bosnia și Kosovo au dus la exodul a „două până la trei milioane de oameni, dar pe o perioadă de opt ani”. „În Europa este cel mai mare număr de refugiați după Al Doilea Război Mondial”, a spus Grandi. Pe 7 martie, UNHCR estimase că numărul refugiaților era de peste 1,7 milioane.
Autobuze pline cu refugiați au început să părăsească orașul ucrainean asediat Sumî, în estul Ucrainei, printr-un coridor umanitar convenit cu Rusia, după mai multe încercări eșuate de a permite civililor să plece din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Guvernatorul regional Dmitro Jivitski a spus, într-o declarație video, pe 8 martie, că primele autobuze au plecat deja din Sumî - oraș situat la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia - spre orașul Poltava, din centrul Ucrainei, situat la aproximativ 175 de kilometri mai la sud.
Cu toate acestea, un alt coridor umanitar convenit pentru orașul Mariupol, situat în sudul țării, a fost atacat de forțele rusești, potrivit ministerului ucrainean al Apărării. „Inamicul a lansat un atac care se îndreaptă exact spre coridorul umanitar”, a declarat ministerul pe Facebook, adăugând că armata rusă „nu a lăsat copiii, femeile și persoanele în vârstă să părăsească orașul”.
Civilii au continuat să părăsească și orașul Irpin, o suburbie a Kievului aflată pe linia frontului, spunând că bombardamentele din timpul nopții au fost unele dintre cele mai intense de până acum.