Linkuri accesibilitate

Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.
Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.

Invazia rusă în Ucraina, ziua 12 | A treia rundă de negocieri, bombardamente la Harkov și Nikolaev

  • În dimineața zilei de 7 martie, armata rusă a început să bombardeze orașul sudic Nikolaev situat la 130 de kilometri est de Odesa. De asemenea, se relatează despre un bombardament cu rachete lansat de armata rusă de pe mare asupra localității Tuzlî, la vest de Odesa.
  • În ajun, a fost bombardat cu rachete aeroportul din Vinița, situat la sud-vest de Kiev, la jumătate de cale între capitala Ucrainei și granița cu R. Moldova. Se relatează despre victime printre civili și militari. Ministerul moldovean al apărării și autoritățile transnistrene au negat că atacul cu rachete ar fi fost lansat din regiunea transnistreană. La Tiraspol a avut loc un miting în sprijinul Rusiei.
  • În cursul nopții de pe 6 spre 7 martie, s-au auzit explozii la Kiev, a fost bombardat Harkovul. În localitatea Irpin, ca urmare a bombardării trupelor ruse, 8 locuitori au fost uciși. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE părăsește Ucraina.
  • Hackerii Anonymous spun că au spart canalele de televiziune Rossia 24, Pervîi și Moskva 24, la care au difuzat imagini ale bombardamentelor din Ucraina preluare de la postul Current Time. Au mai fost compromise serviciile Wink și Ivi în Rusia. Netflix și-a suspendat operațiunile, Spotify a anulat abonamentele premium, iar Visa, Mastercard și American Express și-au suspendat operațiunile în Rusia.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a promis, la Chișinău, pe 6 martie, sprijin R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților. Autoritățile moldovene cer ajutoare internaționale, estimând că 250 de mii de refugiați au intrat în R. Moldova din Ucraina în primele 10 zile ale invaziei ruse, iar aproape jumătate au rămas pe teritoriul moldovean.

A 11-a zi a invaziei rusești în Ucraina – AICI

21:52 7.3.2022

Mai mulți ologarhi ruși s-au declarat îngrijorați cu privire la invazia rusă în Ucraina, în timp ce țările occidentale continuă să impună sancțiuni economice împotriva miliardarilor apropiați Kremlinului din cauza războiului. Mogulul rus Oled Deripaska, cunoscut pentru relațiile sale strțnse cu președintele Vladimir Putin, a spus în 7 martie pe Twitter că războiul din Ucraina trebuie oprit urgent. „Avem nevoie de pace cât mai curând posibil, pentru că am trecut deja de punctul de unde nu mai este cale înapoi… Întreaga lume va fi diferită, Rusia va fi diferită și ea”, a afirmat Deripaska.

Tot pe 7 martie, un alt miliardar rus, Vladimir Lisin, a spus într-oo declarație trimisă lucrătorilor unei întreprinderi metalurgice din orașul Novolipețk, al cărei principal acționar este, că pierderea de vieți în Ucraina este greu de justificat. Lisin a ceut eforturi diplomatice pașnice și și-a exprimat speranța că războiul va fi oprit curând

21:05 7.3.2022

O a treia rundă de discuții între Moscova și Kiev s-a încheiat, negociatorii ucraineni remarcând mici evoluții pozitive în privința stabilirii coridoarelor umanitare pentru civilii care fug din calea invaziei militare rusești din Ucraina.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 1,7 milioane de ucraineni, majoritatea femei, copii și bătrâni, au fugit din cauza invaziei militare lansate de Rusia pe 24 februarie. Mai mult de 1 milion dintre acești refugiați au trecut în Polonia vecină.

20:39 7.3.2022

Germania și Ungaria anunță că nu susțin sancțiunile asupra importurilor de carburanți din Rusia.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importurile rusești. Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat de presă, adăugând că energia Rusiei este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.

Olaf Scholz
Olaf Scholz

La Budapesta, ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat și el că guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune asupra energiei ruse. Într-un videoclip postat pe Facebook, el a vorbit despre daunele substanțiale pe care sancțiunile existente împotriva Rusiei le-au avut asupra economiei sale.

19:38 7.3.2022

UE a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

În calitate de reprezentant al președinției rotative a UE, ambasadorul Franței va trimite Comisiei Europene, pe 8 martie, cererile de aderare ale celor trei țări, cu solicitarea să facă o evaluare, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Joswiak.

„Această evaluare poate dura luni sau ani de zile, spune Rikard Jozwiak. Comisia Europeană va examina dacă aceste trei țări sunt pregătite și dacă este posibilă începerea extinderii cu cele trei țări”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG