Linkuri accesibilitate

Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.
Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.

Invazia rusă în Ucraina, ziua 12 | A treia rundă de negocieri, bombardamente la Harkov și Nikolaev

  • În dimineața zilei de 7 martie, armata rusă a început să bombardeze orașul sudic Nikolaev situat la 130 de kilometri est de Odesa. De asemenea, se relatează despre un bombardament cu rachete lansat de armata rusă de pe mare asupra localității Tuzlî, la vest de Odesa.
  • În ajun, a fost bombardat cu rachete aeroportul din Vinița, situat la sud-vest de Kiev, la jumătate de cale între capitala Ucrainei și granița cu R. Moldova. Se relatează despre victime printre civili și militari. Ministerul moldovean al apărării și autoritățile transnistrene au negat că atacul cu rachete ar fi fost lansat din regiunea transnistreană. La Tiraspol a avut loc un miting în sprijinul Rusiei.
  • În cursul nopții de pe 6 spre 7 martie, s-au auzit explozii la Kiev, a fost bombardat Harkovul. În localitatea Irpin, ca urmare a bombardării trupelor ruse, 8 locuitori au fost uciși. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE părăsește Ucraina.
  • Hackerii Anonymous spun că au spart canalele de televiziune Rossia 24, Pervîi și Moskva 24, la care au difuzat imagini ale bombardamentelor din Ucraina preluare de la postul Current Time. Au mai fost compromise serviciile Wink și Ivi în Rusia. Netflix și-a suspendat operațiunile, Spotify a anulat abonamentele premium, iar Visa, Mastercard și American Express și-au suspendat operațiunile în Rusia.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a promis, la Chișinău, pe 6 martie, sprijin R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților. Autoritățile moldovene cer ajutoare internaționale, estimând că 250 de mii de refugiați au intrat în R. Moldova din Ucraina în primele 10 zile ale invaziei ruse, iar aproape jumătate au rămas pe teritoriul moldovean.

A 11-a zi a invaziei rusești în Ucraina – AICI

07:02 7.3.2022

La Tiraspol, a avut loc o demonstrație în sprijinul invaziei rusești în Ucraina. Zeci de participanți la mitingul din 6 martie, scandând lozinci pro-ruse. Nu este limpede cine a organizat manifestarea.

07:11 7.3.2022

Ministerul moldovean al apărării, dar și autoritățile transnistrene au dezmințit relatările despre faptul că atacul cu rachete din 6 martie, care a distrus aeroportul internațional de la Vinița, făcând și victime, a fost lansat din regiunea transnistreană. Vinița este situată la sud-vest de Kiev, la jumătatea drumului între capitala ucraineană și granița cu R. Moldova.

Pompierii intervin după ce o rachetă a lovit o clădire pe Aeroportul Internațional Havryshivka Vinnytsia, 6 martie 2022.
Pompierii intervin după ce o rachetă a lovit o clădire pe Aeroportul Internațional Havryshivka Vinnytsia, 6 martie 2022.

10:35 7.3.2022

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că conducerea centralei nucleare Zaporojie este sub ordinele comandantului forțelor ruse care controlează amplasamentul.

AIEA a declarat într-o declarație că directorul general al AIEA, Rafael Grossi, este „extrem de îngrijorat” de cele mai recente evoluții. Conform ghidurilor de siguranță AIEA, personalul de operare „trebuie să-și poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”. Grossi a spus că situația de la Zaporojie „contravine” acestei linii directoare, care este unul dintre ceea ce AIEA numește cei „șapte piloni indispensabili ai securității și securității nucleare”.

După incendiul declanșat de atacul forțelor ruse la centrala nucleară Zaporojie, 4 martie 2022
După incendiul declanșat de atacul forțelor ruse la centrala nucleară Zaporojie, 4 martie 2022

14:07 7.3.2022

Au început audierile la Tribunalul Penal Internațional cu privire la cererea Kievului de a opri invadarea neprovocată a Ucrainei de către trupele ruse, în ciuda faptului că Moscova a respins acțiunea. Dosarul a fost deschis pe 7 martie, dar locurile rezervate avocaților ruși în sala de la Haga au rămas neocupate, Rusia anunțând că nu va participa la audieri. Ucraina solicită un ordin judecătoresc ca Rusia să „suspende imediat operațiunile militare” lansate la 24 februarie „care au ca scop și obiectiv declarat prevenirea și pedepsirea unui presupus genocid” în regiunile din estul țării, Lugansk și Donețk, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu forțele guvernamentale din 2014.

Tribunalul Penal Internațional, Haga
Tribunalul Penal Internațional, Haga

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG