Linkuri accesibilitate

Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.
Soldat ucrainean ajutând la evacuarea civililor din Irpin, în apropiere de Kiev, 7 martie 2022.

Invazia rusă în Ucraina, ziua 12 | A treia rundă de negocieri, bombardamente la Harkov și Nikolaev

  • În dimineața zilei de 7 martie, armata rusă a început să bombardeze orașul sudic Nikolaev situat la 130 de kilometri est de Odesa. De asemenea, se relatează despre un bombardament cu rachete lansat de armata rusă de pe mare asupra localității Tuzlî, la vest de Odesa.
  • În ajun, a fost bombardat cu rachete aeroportul din Vinița, situat la sud-vest de Kiev, la jumătate de cale între capitala Ucrainei și granița cu R. Moldova. Se relatează despre victime printre civili și militari. Ministerul moldovean al apărării și autoritățile transnistrene au negat că atacul cu rachete ar fi fost lansat din regiunea transnistreană. La Tiraspol a avut loc un miting în sprijinul Rusiei.
  • În cursul nopții de pe 6 spre 7 martie, s-au auzit explozii la Kiev, a fost bombardat Harkovul. În localitatea Irpin, ca urmare a bombardării trupelor ruse, 8 locuitori au fost uciși. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE părăsește Ucraina.
  • Hackerii Anonymous spun că au spart canalele de televiziune Rossia 24, Pervîi și Moskva 24, la care au difuzat imagini ale bombardamentelor din Ucraina preluare de la postul Current Time. Au mai fost compromise serviciile Wink și Ivi în Rusia. Netflix și-a suspendat operațiunile, Spotify a anulat abonamentele premium, iar Visa, Mastercard și American Express și-au suspendat operațiunile în Rusia.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a promis, la Chișinău, pe 6 martie, sprijin R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților. Autoritățile moldovene cer ajutoare internaționale, estimând că 250 de mii de refugiați au intrat în R. Moldova din Ucraina în primele 10 zile ale invaziei ruse, iar aproape jumătate au rămas pe teritoriul moldovean.

A 11-a zi a invaziei rusești în Ucraina – AICI

19:30 7.3.2022

Continuă evacuarea civililor ucraineni din orașul Irpin, din apropiere de capitala Kiev. Potrivit ministerului ucrainean al apărării, Irpin este încercuit de forțele rusești, în oraș nu este curent, nici apă, nici încălzire.

Corespondenții serviciului ucrainean al Europei Libere au urmărit cum mai mulți locuitori au traversat râul Irpin, pe sub podul aruncat în aer.

Ucraineni care fug din calea luptelor traversează râul Irpin, la periferia Kievului
Ucraineni care fug din calea luptelor traversează râul Irpin, la periferia Kievului

16:50 7.3.2022

Delegațiile ucraineană și rusă au început o a treia rundă de discuții în Belarus, la Belovejskaia Pușcea, a anunțat agenția rusă de știri TASS. Pe agendă - deschiderea coridoarelor umanitare pentru refugiații din zonele de conflict.

15:58 7.3.2022

Președintele american Joe Biden urmează să discute prin videoconferință cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii despre „ultimele evoluții privind Rusia și Ucraina”, a anunțat Casa Albă.

Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken, care își continuă vizita în Europa, a declarat că SUA și aliații săi au o „discuție foarte activă” despre interzicerea importului de petrol rusesc.

15:33 7.3.2022

Rusia și Ucraina urmează să organizeze o a treia rundă de negocieri pentru a permite trecerea refugiaților din zonele de conflict, după ce Kievul a respins o ofertă anterioară a Moscovei de a lăsa oamenii să treacă prin coridoare umanitare care duc doar spre Rusia sau spre aliatul său Belarus.

Discuțiile sunt programate să înceapă la ora 16.00, ora Kievului, în Belarus, a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoleak, în timp ce în mai multe zone ale țării se dădeau lupte crâncene.

„A treia rundă. Începe la ora 16.00, ora Kievului. Delegația rămâne neschimbată”, a scris Mihailo Podoleak. Nu a existat deocandată nicio confirmare din partea Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG