Linkuri accesibilitate

În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022
În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 14 | Progrese lente în evacuarea civililor

  • Kievul cere Moscovei să accepte o încetare a focului pentru a permite restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.
  • Zelenski reafirmă necesitatea impunerii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
  • SUA au respins planul Poloniei de a transfera flota sa de avioane MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina, prin intermediul bazei aeriene americane de la Ramstein, din Germania. Washingtonul se ferește de o astfel de mișcare, deoarece ar putea escalada conflictul.
  • Uniunea Europeană adoptă a treia serie de sancțiuni vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin
  • Kamala Harris, vicepreședinta SUA, vizitează Polonia și România pentru a discuta despre invazia Ucrainei și criza refugiaților
  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Invazia rusă ziua a 13-a, AICI

22:15 9.3.2022

Ministerul rus al apărării a confirmat pentru prima oară că între trupele care invadează Ucraina se află și reccruți. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a declarat miercuri că „unii din recruți” au fost capturați de către forțele ucrainene, și a adăugat că „aproape toți recruții” au fost retrași de pe terioriul ucrainean. Autoriățile ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin, au insistat că nu au existat recruți în invazia rusă a Ucrainei, și că doar militari cu contract luptă acolo Dar autorităățile ucrainene au postat numeroase înregistări video care arată militari ruși capturați cu vârste între 18-20 de ani.

XS
SM
MD
LG