Linkuri accesibilitate

Invazia rusă în Ucraina, ziua 15 | Întâlnirea Lavrov-Kuleba s-a încheiat „fără niciun progres”

  • Întâlnirea ruso-ucraineană la nivel înalt s-a încheiat fără niciun progres
  • Summit UE în Franța. Pe agendă: invazia Ucrainei și criza energetică
  • Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a ajuns la Varșovia pe fondul unei dispute legate de avioane de luptă pentru Ucraina
  • Ministrul rus al Apărării admite prezența recruților în războiul din Ucraina
  • Marea Britanie susține că Ministerul rus al Apărării a admis utilizarea armelor termobarice în Ucraina
  • Un atac aerian rusesc a devastat un spital de copii din portul asediat Mariupol.
  • Invazia rusă în Ucraina ziua a 14-a AICI.
07:32 10.3.2022

Ministerul rus al Apărării a recunoscut pentru prima dată că recruții fac parte din personalul militar implicat în invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a declarat pe 9 martie că „unii dintre recruți” au fost capturați de forțele armate ucrainene, adăugând că „aproape toți recruții” au fost rechemați de pe teritoriul ucrainean.

07:10 10.3.2022

Marea Britanie afirmă că Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit sistemul de arme TOS-1A în Ucraina. Acest sistem utilizează rachete termobarice.

„Ministrul rus al apărării a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina”, a spus pe Twitter. „TOS-1A folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și de explozie”. Armele termobarice, numite uneori „bombe cu vid”, aspiră practic oxigenul din aerul înconjurător generând o explozie la temperatură mai mare decât cea produsă de bombele convenționale.

Deși nu este ilegală, utilizarea lor este controversată, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozibilii convenționali de dimensiuni similare și au un impact devastator asupra oricui este prins în raza lor de explozie.

06:53 10.3.2022

Un atac aerian rusesc a devastat un spital de copii din portul asediat Mariupol.

Atacul a stârnit indignare și a fost condamnat la nivel internațional de guvernele de la Washington, Londra sau Vatican, printre alte state.

„Puține lucruri sunt mai josnice decât țintirea celor vulnerabili și lipsiți de apărare”, a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter, adăugând că președintele rus Vladimir Putin va fi tras „la răspundere pentru crimele sale teribile”.


Atacarea spitalului a avut loc în timp ce coridoarele umanitare care ar fi trebuit să fie înființate pentru a le permite civililor să fugă din mai multe orașe asediate din jurul Ucrainei nu s-au materializat la amploarea așteptată din cauza luptelor continue, lăsând sute de mii de oameni blocați fără provizii de bază, după ce Rusia a invadat fără motive Ucraina.

Consiliul Local al Mariupolului a declarat că atacarea spitalului a provocat pagube „colosale”, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că sub dărâmăturile spitalului se află „oameni, copii”. El a numit bombardamentul o „atrocitate”, iar autoritățile încearcă să stabilească câte persoane au fost ucise sau rănite.

XS
SM
MD
LG