Liderii Uniunii Europene se reunesc în Franța pentru a decide asupra modalităților de a răspunde în regim de urgență impactului invaziei Ucrainei de către Rusia asupra blocului comunitar.
Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, va conduce summit-ul de criză de la Versailles. În proiectul de declarație care urmează să fie adoptată la finalul reuniunii se scrie că „Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o schimbare tectonică majoră în istoria europeană”. Liderii vor decide „cum își poate îndeplini UE responsabilitățile în această nouă realitate, protejându-și cetățenii, valorile, democrațiile și modelul nostru european”.
Este de așteptat ca la summit să se discute și cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de aderare rapidă a țării la UE pentru a scăpa din sfera de influență a Rusiei.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, declară că la întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, primul dialog la nivel înalt între cele două țări de când Moscova a lansat luna trecută o invazie neprovocată a Ucrainei,nu s-au înregistrat progrese în privința încetării focului.
Kuleba a declarat după întâlnirea din stațiunea turcă Antalya că Lavrov nu s-a angajat să asigure un coridor umanitar în orașul asediat Mariupol. El a adăugat că Ucraina este pregătită să continue dialogul cu Rusia în găsirea unei căi de oprire a războiului.
Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că Rusia este dispusă să continue discuțiile și că Moscova a prezentat Ucrainei propunerile sale privind modul de a pune capăt conflictului și așteaptă un răspuns. Kuleba a caracterizat cererile Rusiei ca fiind nimic mai puțin decât o cerere de capitulare necondiționată.
Chiar în timpul conferinței de presă, din Ucraina s-a relatat că orașul port Mariupol este din nou atacat de forțele rusești după ce miercuri, primarul informase că a fost bombardată o maternitate din oraș.
Lavrov a negat din nou că trupele rusești ar ataca ține civile dar a susținut că maternitatea respectivă ar fi fost folosită de militarii ucraineni ca bază pentru a ataca forțele rusești.
Înainte de summitul informal al liderilor europeni de la Versailles, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au stat de vorbă la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, căruia i-au spus că orice soluție la criza actuală trebuie negociată între Rusia și Ucraina, a anunțat președinția franceze. Cei trei lideri au stabilit să rămână în legătură, a mai spus Palatul Elysée. Liderii UE vor discuta joi și vineri despre situația din Ucraina și consecințele economice ale invaziei rusești.
Marea Britanie i-a pus pe proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici și pe alți șase oligarhi ruși pe lista sa de persoane supuse sancțiunilor, după ce Londra fusese criticată că i-ar proteja pe oligarhi. Cei șapte oligarhi puși acum pe lista de sancțiuni din cauza invaziei ruse în Ucraina au o avere colectivă în valoare de aproximativ 20 miliarde de dolari. Abramovici, fostul său partener de afaceri Oleg Deripaska și directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, și-au văzut activele înghețate în Marea Britanie. De asemenea, li s-a interzis să facă afaceri cu cetățenii și întreprinderile din Marea Britanie și să călătorească în Marea Britanie.
Restul oligarhilor sancționați joi de Marea Britanie sunt patru apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin: Andrei Kostin, președintele VTB Bank, Alexei Miller, director executiv al companiei Gazprom, Nikolai Tokarev, președintele companiei de conducte Transneft; și Dmitri Lebedev, președintele consiliului de administrație al băncii Rossia.