Gazprombank este singura mare bancă rusă care a evitat sancțiunile occidentale. Prin această bancă, țările europene plătesc pentru gazul și petrolul rusesc. Dar ministerul rus al apărării folosește banca pentru a plăti militarii ruși care luptă în Ucraina.
Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii Europei Libere din Ucraina, autorii programului de investigații „Scheme” (Схеми – producătoarea executivă a proiectului, Nataliya Sedletska, va vorbi la o conferință organizată de Europa Liberă la Chișinău pe 11-12 iulie).
Jurnaliștii „Scheme”-lor au identificat mai multe probe, care arată o cooperare sistemică dintre Gazprombank și armata rusă. Cele mai vechi datează din 2015.
Investigația, care a presupus o documentare amplă, scoate în evidență date care confirmă că soldații ruși primesc astăzi prin această bancă nu doar salarii, dar și „plăți suplimentare pentru participarea la invazia Ucrainei”, mai scriu jurnaliștii de la „Scheme”.
Cum a avut loc investigația
Urmărind forumurile online, dar și postările pe rețelele de socializare, ei au putut identifica mai mulți militari și unitățile în care luptă în Ucraina. Jurnaliștii au contactat telefonic și soțiile militarilor, care au confirmat plățile prin Gazprombank, plângându-se chiar pentru unele întârzieri la achitarea salariilor.
Informațiile făcute publice de „Scheme” au dezvăluit și unele plăți, făcute prin Gazprombank, pentru echipamente militare, folosite la invazia în Ucraina.
Relațiile dintre Gazprombank și forțele armate ale Rusiei sunt atât de strânse, încât reprezentanții băncii participă la evenimente solemne și petreceri comune. Jurnaliștii de la „Scheme” au contactat și Gazprombank, dar solicitarea a rămas fără răspuns.
Ancheta a cauzat reacții
Senatorul american James Risch din Comitetul pentru relații internaționale a reacționat la ancheta jurnaliștilor Europei Libere și a cerut SUA și UE să elimine astfel de „lacune evidente”.
Și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a comentat investigația cerând deconectarea băncii rusești de la sistemul SWIFT.
„Scheme” la Chișinău
Investigația „Scheme”-lor a presupus un proces amplu de documentare pe internet, cu folosirea unor metode jurnalistice inovative. Dacă sunteți jurnalist sau jurnalistă și vreți să aflați mai multe despre aceste tehnici și metode, vă invităm la conferința „Viitorul jurnalismului digital în Moldova”, care va avea loc pe 11 și 12 iulie, la Chișinău. O veți putea asculta pe Nataliya Sedletska, producătoare executivă a proiectul „Scheme”.