Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis și Maia Sandu condamnă tentativele de a atrage Chișinăul în acțiuni care pot periclita pacea


Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu la București, noiembrie 2021

Președintele român Klaus Iohannis i-a transmis președintei Republicii Moldova Maia Sandu „susținerea deplină” a României pentru „apelul la calm şi responsabilitate” făcut de ea în urma incidentelor din „regiunea separatistă Transnistria”.

Cei doi șefi de stat au avut o convorbire telefonică pe 6 mai, prima după incidentele recente din regiunea transnistreană, care au trezit temeri privind o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.

„Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova”, s spune într-un comunicat al Administrației prezidențiale de la București.

Klaus Iohannis i-a mai spus lui Maiei Sandu că a promulgat acordul bilateral încheiat în februarie la Chișinău, prin care România oferă R. Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, și a spus că un sprijin financiar direct de 10 milioane de euro „va fi operaționalizat în perioada imediat următoare”.

Ceva mai devreme, președintele român a discutat la București despre R. Moldova cu omologul său lituanian, Gitanas Nausėda, spunând că Chișinăul „are nevoie de asistență financiară directă substanțială”, inclusiv pentru a face față impactului războiului din Ucraina.

Președintele lituanian călătorește pe 7 mai într-o vizită oficială în R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG