Linkuri accesibilitate

Iohannis i-a cerut lui Biden o creștere a prezenței militare a NATO în România


Președinții Klaus Iohannis (stânga) și Andrzej Duda (dreapta), gazdele summitului de la București, 10 mai 2021
Președinții Klaus Iohannis (stânga) și Andrzej Duda (dreapta), gazdele summitului de la București, 10 mai 2021

Președintele american Joe Biden și-a reafirmat angajamentul de a reconstrui alianțe, de a le întări pe cele transatlantice și de a coopera mai strâns cu aliații din Europa Centrală și din regiunile Baltică și a Mării Negre. Joe Biden a participat luni, prin videoconferință, la summitul virtual București 9, găzduit în comun de președinții român și polonez, Klaus Iohannis și Andrzej Duda. Liderul de la Washington și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, și a rezistenței împotriva acțiunilor economice și politice dăunătoare ale concurenților strategici, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

La finalul summitului B9, președintele Kalus Iohannis a spus că a pledat, inclusiv în discuția cu președintele american, pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a Statelor Unite, în România și în sudul Flancului Estic al NATO, pe fondul situaţiei îngrijorătoare de securitate de la Marea Neagră.

„Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic”, a spus Iohannis, citat de presa de la București.

Președintele Kalus Iohannis a declarat la conferința de presă comună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, că la discuțiile de luni cei doi au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile provocate de Rusia în Ucraina, dar au abordat și sprijinul pentru traseul european al Republicii Moldova.

La Summitul B9 a participat în format virtual și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Formatul Bucureşti este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015, fiind precedat de cele de la la Varşovia, din 8 iunie 2018, și de la Kosice, din 28 februarie 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG