Linkuri accesibilitate

Iohannis: R. Moldova trebuie să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele României Klaus Iohannis, București, 28 noiembrie 2022.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele României Klaus Iohannis, București, 28 noiembrie 2022.

Miniștrii de externe ai Alianței Nord-Atlantice se întâlnesc la București între 29 - 30 noiembrie pentru o reuniune de două zile pentru a discuta invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia, sprijinul aliaților pentru Kiev și pentru alți parteneri (Republica Moldova, Bosnia-Herțegovina și Georgia) și provocările Chinei pe plan internațional.

Vorbind la o conferință comună la București cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, după întrevederea oficială avută cu acesta, preşedintele României Klaus Iohannis s-a referit între altele și la Republica Moldova, spunând că este extrem de important ca aceatsă țară „să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic şi pro-reformă”.

E clar pe de altă parte că şi cetăţenii moldoveni, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care Bucureștiul e dispus să-l ofere, a adăugat Iohannis, citat de Agerpres.

România ajută Moldova cu lucruri foarte concrete

Republica Moldova, a subliniat șeful statului român reprezintă o preocupare foarte specială pentru România, care ajută această țară nu doar din 2022, când ea a intrat în mari dificultăți, „ci de când este România un stat democratic şi [de când]Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană”.

Moldova, a continuat Klaus Iohannis, are o preşedintă şi o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, iar administrația de la București o încurajează această cale, ba chiar face mai mult, o ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburanţi, lemn, gaz.

„Însă suntem foarte conştienţi că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate şi de aceea discutăm cu toţi aliaţii, partenerii şi prietenii pentru a găsi şi împreună căi ca să ajutăm Republica Moldova. Personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova şi dimpotrivă cred că oamenii au înţeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată şi pentru ei, şi pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc", a spus președintele României la conferința de presă comună cu secretarul general NATO de le București.

Stoltenberg: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”

Vorbind la aceeași o conferință de presă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că Alianța va face tot ce este necesar pentru a-i proteja și apăra pe toți aliații, afirmând că miniștrii de externe ai Alianței Nord-Atlantice vor încerca la București să găsească modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia.

Stoltenberg a mai spus că România s-a dovedit o gazdă generoasă pentru un număr „uriaş” de refugiaţi, a ușurat exportul a milioane de tone de cereale ucrainene Ucraina, „pentru a uşura criza alimentară mondială”, și a asigurat un sprijin militar „semnificativ”. „Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige”, a mai spus la București secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, adăugând că dacă liderul de la Kremlin e lăsat să câștige, asta ar arăta altor conducători că-și pot atinge ţelurile prin forţă, iar asta va face ca lumea să fie mult mai periculoasă pentru „noi toţi”. E deci în interesul său propriu de securitate ca NATO să sprijine Ucraina”, a mai afirmat șeful Alianței.

Referindu-se la atacurile „îngrozitoare” pe care armata rusă le lansează împotriva orașelor ucrainene, a infrastructurii energetice și a cartierelor de locuințe din această țară, Stoltenberg a spus că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie electrică, infrastructura de gaze şi serviciile de bază pentru populaţie, pentru că venind iarna Putin caută să folosească anotimpul rece ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei.

Aliaţii NATO au sporit sprijinul pentru Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană, dar se aşteaptă ca unul dintre mesajele reuniunii de la Bucureşti să fie necesitatea de a intensifica acest ajutor, a mai spus luni 28 noiembrie în capitala României secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG