Linkuri accesibilitate

Ion Ceban susține că riscă să-și piardă mandatul de primar


Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, afirmă că mandatul său urmează să fie întrerupt, din cauza unui act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit lui, ANI a stabilit că el a încălcat regimul juridic de declarare a averii și intereselor personale în ultimii 4 ani.

Astfel, spune Ceban, după părerea ANI, nu ar fi fost justificate venituri între 5.000 și 7.000 de euro anual. În total, s-ar fi stabilit o diferență de 30.000 de euro între venituri și cheltuieli. Potrivit lui, inspectorul de integritate nu a considerat veritabile explicațiile lui pe marginea controlului inițiat.

„Se transmite prezenta cauză de judecată și se dispune încetarea mandatului, raporturilor de muncă, în condițiile legii. Se decade domnul Ion Ceban din dreptul de a exercita o funcție publică”, a citit Ceban de pe presupusa hotărâre a ANI.

Primarul spune că va contesta în instanța de judecată actul de constatare. De asemenea, el a acuzat partidul de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS) că îl persecută, acuzații negate în repetate rânduri de PAS.

Ulterior, ANI a confirmat că a emis un act de constatare pe numele primarului, după ce a identificat 621.000 de lei venituri nejustificate pentru anii 2017-2019. Autoritatea a verificat și averile membrilor familiei lui Ceban. Actul poate fi contestat în instanță.

„Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective, timp de 3 ani”, se spune în comunicatul ANI.

Nu este clar cum și-ar putea pierde Ceban mandatul, având în vedere că a devenit primar general al municipiului Chișinău în urma alegerilor locale din 2019, respectiv, deține o funcție electivă.

Acum două zile, primarul a anunțat că procurorii ar urma să facă percheziții la el și membrii familiei lui, într-un dosar penal de trafic de influență pornit pe mama lui, consiliera Eugenia Ceban. Procuratura Anticorupție a infirmat că s-ar pregăti percheziții, dar nu a spus clar dacă există un astfel de dosar.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG