Linkuri accesibilitate

Ion Ceban: „Urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile”


Panou cu postere electorale

Pavel Postică: e o premieră că un candidat şi-a recunoscut public înfrângerea.

Pentru un an Chişinăul va fi guvernat de liderul formaţiunii Platforma Demnitate şi Adevăr Andrei Năstase, care l-a învins în scrutinul pentru şefia capitalei pe socialistul Ion Ceban. Diferenţa de voturi a fost de 5% sau peste 12 mii de sufragii. Andrei Năstase îşi va începe activitatea la primărie după ce mandatul său va fi validat de Judecătoria Chişinău. Cum a fost comentată victoria reprezentantului opoziţiei numite pro-europene?

Ion Ceban: „Urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct


Reacția cea mai promptă a venit duminică seara de la candidatul învins. În discursul ținut în fata presei aproape de miezul nopții, Ion Ceban şi-a acceptat înfrângerea, dar a lăsat să se înțeleagă că ar putea relua duelul cu Andrei Nastase la alegerile locale de peste un an. Candidatul din partea Partidului Socialiştilor a anunţat că va reveni la funcţia sa de consilier municipal şi că va coopera cu viitorul primar mai ales pe subiecte de interes local:

Ion Ceban
Ion Ceban

„Vreau să-i zic domnului Năstase că îl voi aştepta zi de zi la primărie începând cu ora 8.00, sper să nu întârzie şi urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile în Chişinău în următoarea perioadă. Mai mult decât atât, nu exclud că peste un an de zile ne vom revedea la următoarele alegeri. (…) De ce să fiu dezamăgit? Este alegerea chișinăuienilor, nu pot să fiu dezamăgit sau împlinit. Am făcut o campanie bună, cred că ne-am axat pe soluţiile reale pe care le are Chişinăul, urmează să le rezolve următorul primar”.

Edilul ales al capitalei, Andrei Năstase, va trebui să conlucreze cu actualul Consiliul Municipal. Cele mai multe mandate în CMC aparţin socialiştilor – 19 la număr, fiind urmaţi de liberali cu 17 consilieri municipali, restul mandatelor fiind împărţite între popular-europenii lui Iurie Leancă, formaţiunea „Partidul Nostru”, comunişti, liberal-democraţi şi democraţi.

Comunitatea de experţi Watchdog a constatat că patru televiziuni din holdingul media afiliat democraţilor l-au sprijinit mediatic pe candidatul socialiştilor...

Partidul Democrat de guvernământ a emis un comunicat în care, între altele, a remarcat că „opoziţia de dreapta are acum posibilitatea să-şi asume o importantă responsabilitate şi să muncească pentru oameni, să demonstreze rezultate prin acţiuni”. PD a mai lăsat să se înţeleagă că ar fi contribuit la victoria lui Andrei Năstase, amintind că „PDM a făcut apel la cetăţeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar şi în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor, dar şi a liberalilor, care au distrus capitala”.

Săptămâna trecută, în ajunul turului doi al alegerilor locale, comunitatea de experţi Watchdog a constatat că patru televiziuni din holdingul media afiliat democraţilor l-au sprijinit mediatic pe candidatul socialiştilor, după ce în primul tur au favorizat-o pe independenta Silvia Radu.

La scrutinul de duminică, Asociaţia Promo-Lex a avut observatori în fiecare din cele 306 secţii de votare. Directorul de programe în cadrul organizaţiei, Pavel Postica, spune că observatorii Promo-Lex au înregistrat mai multe încălcări, însă acestea nu ar fi afectat rezultatele finale ale scrutinului.

Pavel Postică
Pavel Postică

„Aş vrea să felicit ambii candidaţi care au participat la scrutin pentru lupta politica în care s-au implicat. S-ar putea să felicităm candidatul care se pare că a câştigat scrutinul, dar, totodată, practic în premieră un candidat care a pierdut scrutinul a recunoscut public înfrângerea, şi-a felicitat contracandidatul, şi eu cred că asta dă dovadă de maturitate politică, asta dă dovadă de creşterea, cumva, a capacităţii de luptă politică, de înţelegere a rezultatelor şi de asumare a rezultatelor, în dependenţă de scorul obţinut.”

Alegerile anticipate pentru funcţia de primar al capitalei au fost provocate de demisia fostului edil, liberalul Dorin Chirtoacă, care a protestat astfel faţă de dosarele penale împotriva sa, pe care le-a considerat motivate politic. În dimineaţa acestei zile, fostul primar a scris pe pagina sa de Facebook: „cu toate dosarele şi amenințările lor, nu puteam proceda altfel decât să transmit acest mandat înapoi chișinăuienilor, iar ei să decidă, prin vot, cine să fie primar”.

Andrei Năstase a fost ales pentru un an, până în iunie anul viitor, când ar fi expirat mandatul lui Dorin Chirtoacă. Mai mulţi observatori ai vieţii politice consideră că scrutinul de duminică a fost o repetiţie generală pentru partidele politice înainte de parlamentarele aşteptate la toamnă.

XS
SM
MD
LG