Linkuri accesibilitate

Ion Chicu: „Nu irosim banii statului pe pseudo-cercetători”


Protestul cercetătorilor în fața guvernului, Chișinău, joi 5 martie 2020 .

Reacționând la protestul de joi a zeci de cercetători de la institutele de istorie, patrimoniu cultural şi de filologie, subordonate anterior Academiei de Ştiinţe, premierul Ion Chicu a declarat: „Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină....și multe alte domenii! Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”, relatează IPN.
Potrivit premierului, bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 și constituie 545 de milioane de lei. „Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, remarcă Ion Chicu.

Angajații Institutului de Istorie au avertizat că vor relua protestul marți, pentru că noul sistem de finanțare a cercetării dezavantajează clar domeniile umaniste.

În 2017, 19 de institute de cercetare au fost scoase de sub patronajul Academiei de Științe și trecute la Ministerl educației. Anul trecute, ele au concurat alături de alte instituții culturale la un concurs de proiecte, care avea un buget total de peste 200 de milioane de lei. Unele domenii, ca istoria contemporană sau filozofia au rămas fără finanțare.

XS
SM
MD
LG