Linkuri accesibilitate

Irak | Lupte între susținătorii lui Sadr, un grup șiit pro-Iran și forțele de securitate


Liderul populist irakian Muqtada al-Sadr se plimbă după un discurs televizat în Najaf, Irak, 3 august 2022
Liderul populist irakian Muqtada al-Sadr se plimbă după un discurs televizat în Najaf, Irak, 3 august 2022

Cel puțin 23 de persoane au fost împușcate mortal, pe 29 august, în Zona Verde din Bagdad, după ce sute de susținători ai influentului cleric șiit Muqtada al-Sadr au luat cu asalt clădirile guvernamentale, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu grupurile rivale șiite susținute de Iran.

Alte cel puțin 270 de persoane au fost rănite, în timp ce în Zona Verde, care găzduiește clădiri guvernamentale și diplomatice, au fost trase focuri de armă și gaze lacrimogene.

Statele Unite au spus că tulburările de la Bagdad sunt „îngrijorătoare” și le-au cerut irakienilor să se abțină de la violență și să caute dialogul pentru a rezolva disputele politice. Misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Irak (UNAMI) a calificat evoluția situației drept „o escaladare extrem de periculoasă” și, de asemenea, a îndemnat toate părțile să se „abțină de la acte care ar putea duce la un lanț de evenimente de neoprit”. „Este în joc însăși supraviețuirea statului”, a spus reprezentantul UNAMI.

Martorii oculari spun că au fost implicați în luptele din Zona verde susținătorii lui Sadr și cei ai unui bloc șiit rival, Cadrul de Coordonare pro-Iran.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG