Linkuri accesibilitate

Iranienii cer din nou schimbarea regimului după execuția unor protestatari


Protest la rugăciunile de vineri în Zahedan, Iran, cerând eliberarea prizonierilor politici.
Protest la rugăciunile de vineri în Zahedan, Iran, cerând eliberarea prizonierilor politici.

Demonstranții din Iran au cerut din nou schimbarea regimului, în timp ce marcau sfârșitul unei perioade de doliu de 40 de zile pentru Mohammad Hosseini și Mohammad Mehdi Karimi, doi bărbați executați în faimoasa închisoare Evin din Teheran în timpul protestelor în curs de desfășurare la nivel național.

Videoclipuri publicate pe rețelele de socializare au arătat adunări în mai multe cartiere din Teheran, cu oameni care scandau „Vom rezista până la sfârșit!” și „Moarte dictatorului!”, o referire la liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Hamenei.

Hosseini, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat pentru uciderea unui membru al forțelor paramilitare iraniene, în timp ce manifestanții au manifestat într-un oraș de lângă capitala iraniană în noiembrie, pe fondul valului de proteste care a cuprins Iranul după moartea, în septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie kurdo-iraniană de 22 de ani, pe când se afla în custodia poliției moralității, după ce a fost arestată pentru că purta „în mod necorespunzător” hijabul, o eșarfă musulmană.

Kurdo-iranianul Karimi, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat pentru presupusa implicare în uciderea unui milițian paramilitar în timpul protestelor din Karaj, după moartea lui Amini. Hosseini și Karimi au fost amândoi spânzurați la 7 ianuarie.

În ultimele săptămâni, protestatarii au transformat sfârșitul perioadei tradiționale de doliu de 40 de zile după moartea unui protestatar într-o scenă pentru demonstrații antiguvernamentale.

Rapoartele indică, de asemenea, că protestatarii din Sanandaj, capitala provinciei iraniene occidentale Kurdistan, au blocat străzile dând foc. Amini era din Saqez, un oraș de lângă Sanandaj.

Scene similare au fost raportate și din alte orașe iraniene, inclusiv din orașele Mashhad, Isfahan, Karaj și Arak.


De la moartea lui Amini, iranienii au inundat străzile din întreaga țară pentru a protesta împotriva lipsei de drepturi, femeile și elevele organizând demonstrații de susținere fără precedent care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa regimului teocratic iranian de la revoluția din 1979.

Ca răspuns, autoritățile au declanșat o represiune brutală împotriva disidenței, reținând mii de persoane și pronunțând sentințe dure, inclusiv pedeapsa cu moartea, împotriva protestatarilor.

Agenția de știri Human Rights Activists News Agency, cu sediul în SUA, a declarat că, până la 29 ianuarie, cel puțin 527 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor, inclusiv 71 de minori, în timp ce forțele de securitate reprimă sângeros disidența.

XS
SM
MD
LG