Linkuri accesibilitate

Iranul își intensifică atacurile în Kurdistanul irakian


Dronă iraniană Simorgh transportând o rachetă

Artileria iraniană a atacat regiunea kurdă din nordul Irakului la 28 septembrie, provocând moartea a cel puțin 13 persoane și rănirea altor 58, a anunțat agenția de presă de stat irakiană.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (CGRI) a tras asupra unor ținte din capitala regiunii nordice kurde a Irakului, Irbil, și din orașul Sulaymaniyah din estul Irakului, transmite agenția de știri de stat iraniană IRNA.

Atacurile au loc pe fondul protestelor care au izbucnit în Iran în urmă cu aproape două săptămâni din cauza morții Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, care a murit la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost reținută la Teheran de către poliția pentru moralitate pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului cu privire la purtarea hijabului.

Valul de proteste și represiunea care a urmat s-au soldat cu zeci de morți în rândul demonstranților. IRGC a acuzat grupurile kurde cu sediul în Irak că s-au infiltrat în Iran pentru a semăna insecuritate. IRNA a declarat că CGRI a lovit baze ale unui grup separatist din nordul Irakului cu „rachete de precizie” și „drone sinucigașe”. Ministerul irakian de Externe și Guvernul regional din Kurdistan au condamnat atacurile, iar Departamentul de Stat al SUA a calificat atacurile iraniene drept o „încălcare nejustificată a suveranității și integrității teritoriale irakiene”.

Comandamentul Central al SUA a declarat că a doborât o dronă iraniană în timp ce se îndrepta spre Irbil. Niciun membru al personalului american nu a fost rănit.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG