Linkuri accesibilitate

Iranul a anunțat joi că a lansat o rachetă care a transportat trei dispozitive în spațiu


Iranul a anunțat joi că a lansat o rachetă care a transportat trei dispozitive în spațiu, dar nu este limpede dacă vreunul dintre ele s-a încadrat pe vreo orbită circumterestră.

Televiziunea de stat, ca și agențiile iraniene de știri, nu au precizat când a avut loc lansarea, nici ce anume dispozitive au fost trimise. Evenimentul, notează AP, are loc pe fondul negocierilor dificile de la Viena pentru relansarea acordului nuclear încheiat de Iran cu cinci puteri globale în 2015, denunțat de americani în 2018, în timpul președinției lui Donald Trump. Asemenea lansări iraniene au provocat în trecut criticile Statelor Unite.

Ahmad Hosseini, purtător de cuvânt la ministerul iranian al apărării, a spus că racheta Simorgh a dus cele trei dipozitive la o înălțime de 470 km, și a apreciat ca bună performanța centrului de lansare și a rachetei. El a numit lansarea „inițială”, sugerând că urmează să aibă loc și altele.

Oficialii de la Teheran nu au precizat însă dacă cele trei dispozitive au atins cu adevărat orbita. În ultimii ani, industria spațială iraniană a suferit o serie de eșecuri, inclusiv incendii fatale și explozia unei rachete.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG