Linkuri accesibilitate

Iranul amenință că va riposta dacă SUA atacă dronele folosite împotriva kurzilor irakieni


Urmările atacurilor iraniene în zona Zargwez, unde mai multe partide kurde iraniene de stânga aflate în exil au birouri, la aproximativ 15 kilometri de orașul irakian Sulaimaniyah, 28 septembrie 2022

Iranul a amenințat cu represalii împotriva Statelor Unite dacă SUA vor viza dronele pe care Iranul le-a folosit pentru a ataca regiunea kurdă din nordul Irakului.

Din 23 septembrie, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului (IRGC) a atacat cu drone capitala regiunii autonome kurde din Irak, Irbil, și orașul Sulaymaniyah din estul Irakului.

Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, a fost citat spunând că Iranul consideră orice răspuns al SUA la dronele iraniene drept o „acțiune ostilă” și își rezervă dreptul de a răspunde. Comandamentul central al SUA a declarat la 28 septembrie că a doborât o dronă iraniană în drum spre Irbil, adăugând că drona părea să reprezinte o amenințare pentru personalul american din regiune.

Guvernul SUA a confirmat la 30 septembrie că un cetățean american a fost ucis în atacurile din ziua precedentă. Agenția de știri de stat irakiană a declarat că atacurile au ucis cel puțin 13 persoane și au rănit alte 58.

Atacurile au fost îndreptate împotriva partidelor politice kurde, precum și împotriva unei tabere de refugiați kurzi iranieni, în timp ce un membru de rang înalt al formațiunii Komala, partid de opoziție kurd iranian aflat în exil, a declarat pentru Reuters că mai multe dintre birourile sale au fost, de asemenea, lovite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG