Linkuri accesibilitate

Iranul cere țărilor europene să evite „orice amenințări sau presiuni”


Președintele iranian Hassan Rohani, Teheran, 10 februarie 2021.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut duminică ţărilor europene să evite „orice ameninţare sau presiune" în negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear al republicii islamice, în timpul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney.


Președintele american Joe Biden ar dori ca Statele Unite să revină - în anumite condiții - la acordul nuclear internațional cu Iranul, încheiat în 2015 dar pe care America l-a păsărit, unilaterla, în 2018, sub administrația Trump. Strategia administrației Biden se bucură de sprijinul partenerilor europeni: Germania, Franța și Marea Britanie. Recent, Germania, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la un proiect de rezoluţie prin care denunţau Teheranul pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

Acordul internațional prevede reducerea treptată a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului în schimbul unei limitară drastice, numai la domeniul civil, al programului nuclear iranian. Administrația Trump a reimpus toate sancțiunile iar acum Teheranul condiționează reluarea dialogului cu Washngton-ul de ridicarea cel puțin a unor sancțiuni.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG