Linkuri accesibilitate

Iranul este pregătit să pună în aplicare „imediat” acordul de schimb de deținuți cu SUA


Consultantul irano-american Siamak Namazi (dreapta) alături de tatăl său, bancherul Baquer Namazi

Teheranul se declară pregătit să pună în aplicare un schimb de deținuți cu Statele Unite și l-a îndemnat pe președintele Joe Biden să „acționeze” și să „înlăture obstacolele” pentru a face progrese în acest sens.

Teheranul încearcă de mult timp să obțină repatrierea a peste zece iranieni deținuți în prezent în Statele Unite, în timp ce Washingtonul încearcă să obțină eliberarea mai multor persoane cu dublă cetățenie iraniano-americană, inclusiv a omului de afaceri Siamak Namazi, arestat în octombrie 2015.

„Suntem pregătiți să facem schimb de deținuți cu Washingtonul... Statele Unite trebuie să elibereze fără nicio condiție cetățenii iranieni încarcerați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în fața jurnaliștilor la 17 august.

Kanaani a făcut aceste declarații la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken scria pe Twitter că Namazi a petrecut acum 2500 de zile în închisoare, „deținut pe nedrept” în Iran. „Suntem hotărâți să îi asigurăm libertatea și să ne asigurăm că toți americanii care au fost reținuți pe nedrept de Iran, inclusiv tatăl său, Baquer, se pot întoarce acasă”, a scris Blinken.

În replică, avocatul pentru drepturile omului Jared Genser a distribuit o scrisoare din partea lui Namazi, care solicită administrației Biden să ăntreprindă acțiuni concrete pentru ca declarațiile să devină realitate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG