Linkuri accesibilitate

Iranul exclude o întâlnire bilaterală cu SUA la ONU


Întâlnire între președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Rusiei, Vladimir Putin
Întâlnire între președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Rusiei, Vladimir Putin

La 19 septembrie, Iranul a exclus pe 19 septembrie orice întâlnire bilaterală între oficialii iranieni și americani cu privire la eforturile de relansare a unui acord nuclear vechi de șapte ani și a lansat o cerere de "garanții", în timp ce Adunarea Generală a ONU se pregătește să se întrunească la New York în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat însă că Teheranul nu exclude o întâlnire pe această temă cu puterile mondiale. Declarațiile oficialului au urmat difuzării unui interviu la televiziunea americană cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în care acesta a sugerat că Teheranul privește cu seriozitate „încheierea unui acord, atâta timp cât este un acord bun și corect". Dar Raisi a cerut, de asemenea, „garanții” pentru orice nou acord nuclear, având în vedere decizia administrației americane anterioare de a se retrage unilateral din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) inițial din 2015, care a dus la restricții asupra activităților nucleare ale Iranului și sancțiuni.

După 16 luni de negocieri internaționale și discuții indirecte între Teheran și Washington, Uniunea Europeană a prezentat luna trecută o ofertă finală pentru depășirea impasul în vederea relansării JCPOA. În cadrul unui interviu preînregistrat, acordat pentru emisiunea 60 Minutes a postului CBS, înaintea vizitei la Adunarea Generală a ONU, Raisi a declarat că orice acord s-ar încheia „trebuie să fie de durată. Trebuie să existe garanții. Dacă ar exista o garanție, atunci americanii nu s-ar putea retrage din acord”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG