Linkuri accesibilitate

Iranul insistă pe încetarea „măsurilor de transparență voluntară” în dosarul nuclear


Șeful Organizației civile pentru energie atomică din Iran Ali Akbar Salehi alături de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, Teheran, Iran, 21 februarie, 2021.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi s-a întâlnit cu Ali Akbar Salehi, șeful Organizației civile pentru energie atomică din Iran, înainte de data limită de 23 februarie, stabilită de Teheran pentru reducerea inspecțiilor Organizației Națiunilor Unite asupra instalațiilor sale nucleare dacă sancțiunile americane nu sunt ridicate, a informat presa iraniană duminică, 21 februarie.

Iranul a spus că va înceta implementarea „măsurilor de transparență voluntară” în temeiul acordului nuclear din 2015 cu cele cinci puteri ale lumii, inclusiv așa-numitul Protocol Adițional, care permite inspectorilor agenției ONU să viziteze site-uri nedeclarate în Iran anunțindu-și vizita doar cu puțin timp înainte.

Teheranul a spus că pașii sunt reversibili...

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat săptămâna trecută că vizita lui Grossi la Teheran avea ca scop găsirea „unei soluții de comun acord pentru AIEA de a continua activitățile esențiale de verificare în țară”. Iranul a subliniat că nu va înceta să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) sau să expulzeze inspectorii. Iranul și cele șase puteri ale lumii au încheiat un acord nuclear în 2015, prin care se cerea reducerea programului iranian de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Președintele Donald Trump, în mai 2018, a retras Statele Unite din acord și a impus din nou sancțiuni asupra regimului de la Teheran, spunând că termenii nu sunt suficient de stricți.

Ca răspuns, Teheranul a încălcat treptat acordul, construindu-și stocuri de uraniu slab îmbogățit, rafinând uraniul la un nivel mai ridicat de puritate decit ar fi fpost permis in cadrul acordului și folosind centrifuge avansate pentru îmbogățire. Administrația președintelui democrat Joe Biden caută modalități de a reveni la acord.

Casa Albă a declarat pe 19 februarie că Uniunea Europeană a lansat ideea unui dialog între Iran și cele șase puteri majore care au semnat initial acordul din 2015. În aceeași zi, președintele American a declarat că Washingtonul este și el pregătit să se angajeze din nou intr-un dialog cu partenerii internaționali care au semnat acordul privind programul nuclear al Iranului. Ministrul adjunct de externe iranian Abbas Araghchi a declarat ieri că țara sa are în vedere oferta Uniunii Europene de a găzdui o întâlnire între Iran și celelalte părți semnatare ale acordului nuclear din 2015.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG