„Iranul și-a exprimat disponibilitatea de a... furniza informații suplimentare și de a oferi acces pentru a rezolva problemele de garanții nerezolvate", se spune în declarația comună a guvernului iranian și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din 4 martie.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, vorbind reporterilor la Viena, după o vizită de două zile la Teheran, a declarat că noul acord include reinstalarea echipamentelor de monitorizare, permițând accesul experților pentru a investiga uraniul din trei situri nedeclarate.
„S-a înregistrat o reducere a activităților de monitorizare legate de camere și sisteme de monitorizare. Am convenit ca ambele sisteme să funcționeze din nou”, a declarat el.
Grossi a declarat că „foarte, foarte curând” vor mai avea loc întâlniri pentru a căuta soluții pentru diferite probleme .
Diplomații ONU au declarat că vizita lui Grossi și întâlnirile cu oficialii iranieni și-au propus să determine Teheranul să coopereze în cadrul unei anchete referitoare la uraniul descoperit în situri nedeclarate, care ar fi fost îmbogățit la 84%.
Mohammad Eslami, șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, negase anterior, într-o conferință de presă comună cu Grossi, că Iranul îmbogățește uraniu cu o concentrație de 84%.
În timpul vizitei sale de două zile, Grossi i-a întâlnit, de asemenea, pe președintele iranian Ebrahim Raisi și pe ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.
În dimineața zilei de 4 martie, Grossi declara că este "foarte important" pentru el și pentru agenție să se convină asupra unui pachet de lucru bazat pe onestitate și cooperare cu Teheranul în așa fel încât programul nuclear iranian să fie transparent.
În timpul unei conferințe de presă, jurnaliștii din presa controlată de guvernul iranian l-au întrebat în mod repetat pe Grossi despre „cât de mult au influențat Israelul și a Statele Unite” redactarea rapoartelor agenției despre Iran.
Șeful AIEA a declarat că aceste acuzații „mă înfurie.... Nu există nicio interferență.... Dacă sunteți îngrijorați de influențe și zvonuri, atunci cooperați”.
Vizita lui Grossi a avut loc după ce Bloomberg News a relatat citând un oficial de rang înalt al Departamentului american al Apărării că Iranul are mai puțin de 12 zile până ce va putea obține materialul fisionabil necesar pentru a produce o bombă atomică.
Evoluțiile survin pe fondul eforturilor dificile de a revigora acordul nuclear istoric din 2015 dintre Iran și șase puteri mondiale, înțelegere care a ușurat sancțiunile economice internaționale impunând, în schimb, limite programului nuclear al Teheranului.
În 2018, președintele Donald Trump a retras în mod unilateral Statele Unite din acord, invocând încălcarea de către Teheran a spiritului pactului și sprijinul acordat de Teheran extremiștilor din regiune - acuzații pe care Iranul le-a negat.
Washingtonul a început să reintroducă sancțiunile împotriva Teheranului, dar alți semnatari s-au străduit de atunci să salveze acordul.
Restricțiile stabilite în acord, inclusiv pragul de îmbogățire a uraniului de 3,67%, au fost stabilite pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară. De la ieșirea Statelor Unite din acord, Teheranul a încălcat termenii pactului și a cerut ridicarea sancțiunilor înainte de a reveni la respectarea deplină a acestuia.