Linkuri accesibilitate

Iranul recunoaște că a doborât „din eroare” avionul ucrainean


Iranul a recunoscut sâmbătă că avionul ucrainean de pasageri cu 176 de persoane la bord, prăbușit lângă Teheran, a fost lovit din greșeală de o rachetă iraniana. Toți cei 176 de pasageri au murit.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că „o greșeală umană, pe fundalul crizei provocate de Statele Unite, a dus la o tragedie”. Greșeala a fost stabilită în urma anchetei interne din cadrul armatei iraniene.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a scris pe Twitter că „Republica Islamică deplânge această greșeală dezastroasă” și a promis judecarea celor responsabili.

Ca reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că așteaptă scuze oficiale și cooperarea „totală” a autorităților iraniene, pentru ca persoanele responsabile să fie judecate. A cerut de asemeni ca Iranul să plătească despăgubiri.

În declarația oficială citită la televiziunea de stat iraniană se arată că avionul de pasageri a fost confundat „din greșeală” cu o posibilă „țintă inamică” după ce făcuse o curbă spre un centru militar „important” al Gărzilor Revoluționare. Armata era în alertă în acel moment, ca urmare a tensiunilor cu Statele Unite, s-a mai precizat în comunicatul oficial.

Avionul ucrainean de pasageri a fost doborât pe 8 decembrie, la scurt timp după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane. Atacul din Irak nu s-a soldat cu victime. Teheranul îl lansase ca reacție la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani pe 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad, într-un atac american cu dronă.

Inițial, Iranulul a respins categoric orice responsabilitate pentru accidentul aviatic, dar în Occident s-a insistat tot mai mult că avionul fusese doborât accidental de o rachetă sol-aer iraniană. Premierul canadian Justin Trudeau la fost primul lider politic care vineri a acuzat direct Iranul, într-o conferință de presă, dar președintele american Donald Trump făcuse și el aluzii la posibilitatea ca Iranul să fi doborât accidental avionul ucrainean.

XS
SM
MD
LG