Linkuri accesibilitate

Iranul recunoaște că a doborât „din eroare” avionul ucrainean


Iranul a recunoscut sâmbătă că avionul ucrainean de pasageri cu 176 de persoane la bord, prăbușit lângă Teheran, a fost lovit din greșeală de o rachetă iraniana. Toți cei 176 de pasageri au murit.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că „o greșeală umană, pe fundalul crizei provocate de Statele Unite, a dus la o tragedie”. Greșeala a fost stabilită în urma anchetei interne din cadrul armatei iraniene.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a scris pe Twitter că „Republica Islamică deplânge această greșeală dezastroasă” și a promis judecarea celor responsabili.

Ca reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că așteaptă scuze oficiale și cooperarea „totală” a autorităților iraniene, pentru ca persoanele responsabile să fie judecate. A cerut de asemeni ca Iranul să plătească despăgubiri.

În declarația oficială citită la televiziunea de stat iraniană se arată că avionul de pasageri a fost confundat „din greșeală” cu o posibilă „țintă inamică” după ce făcuse o curbă spre un centru militar „important” al Gărzilor Revoluționare. Armata era în alertă în acel moment, ca urmare a tensiunilor cu Statele Unite, s-a mai precizat în comunicatul oficial.

Avionul ucrainean de pasageri a fost doborât pe 8 decembrie, la scurt timp după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane. Atacul din Irak nu s-a soldat cu victime. Teheranul îl lansase ca reacție la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani pe 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad, într-un atac american cu dronă.

Inițial, Iranulul a respins categoric orice responsabilitate pentru accidentul aviatic, dar în Occident s-a insistat tot mai mult că avionul fusese doborât accidental de o rachetă sol-aer iraniană. Premierul canadian Justin Trudeau la fost primul lider politic care vineri a acuzat direct Iranul, într-o conferință de presă, dar președintele american Donald Trump făcuse și el aluzii la posibilitatea ca Iranul să fi doborât accidental avionul ucrainean.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG