Linkuri accesibilitate

Iranul afirmă că centrala nucleară Fordo îmbogățește uraniu la o puritate de 60%


În interiorul centralei de la Fordo, provincia Qom, 6 noiembrie 2019
În interiorul centralei de la Fordo, provincia Qom, 6 noiembrie 2019

Iranul anunță că a reușit să îmbogățească uraniul la un nivel de puritate de 60% cu ajutorul centrifugelor centralei nucleare subterane Fordo, după ce organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite (AIEA) a condamnat lipsa de cooperare a Teheranului în legătură cu inspecțiile agenției.

Agenția oficială de știri de stat IRNA a informat pe 22 noiembrie că unitatea nucleară de la Fordo (o unitate nucleară amplasată subteran, într-o zonă montană din provincia Qom) produce „pentru prima dată” uraniu cu un nivel de îmbogățire de 60% - la un pas tehnic distanță de nivelul de îmbogățire pentru arma atomică. Iranul produce deja uraniu la 60 la sută în alte două uzine.

IRNA nu a precizat ce cantitate de uraniu îmbogățit la 60 la sută a fost produsă la Fordo. Agenția semi-oficială de știri Fars relatează că Iranul a început, de asemenea, să înlocuiască centrifugele de primă generație (IR-1) cu centrifuge avansate IR-6 la Fordo, ceea ce i-ar permite să își intensifice și mai mult activitățile de îmbogățire.

Acordul nuclear cu Iranul, tot mai departe de materializare

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de țări ale organismului de supraveghere atomică al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a adoptat o rezoluție prin care se cere cooperarea urgentă a Iranului cu experții agenției pentru a da explicații în legătură cu uraniul descoperit în trei situri nedeclarate, au declarat diplomații prezenți la votul cu ușile închise care a avut loc pe 17 noiembrie.

În iunie, Iranul a îndepărtat echipamentele de monitorizare ale AIEA, inclusiv camerele de supraveghere instalate în cadrul acordului încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a limita programul său contestat de îmbogățire a uraniului.

În august, după mai bine de un an de negocieri internaționale și discuții indirecte între Teheran și Washington, Uniunea Europeană a prezentat o ofertă finală pentru depășirea impasul în vederea relansării acordului.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, spunea într-un interviu televizat că orice acord s-ar încheia „trebuie să fie de durată. Trebuie să existe garanții. Dacă ar exista o garanție, atunci americanii nu s-ar putea retrage din acord”.

AIEA a așteptat o explicație din partea Teheranului cu privire la originea particulelor de uraniu nedeclarate care au fost detectate în trei locuri de prelucrare. Problema a blocat discuțiile mai ample dintre Iran și puterile globale care încearcă să revigoreze un acord din 2015 pentru limitarea programului nuclear al Teheranului care ar urma să fie compensat prin ridicarea sancțiunilor occidentale.

Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018 și au reimpus sancțiuni paralizante care au afectat economia Iranului și moneda sa. După retragerea Washingtonului, Iranul a început să încalce unele dintre limitele nucleare ale pactului, spunând că acestea nu mai pot fi aplicate. Acordul adoptat în 2015 limita îmbogățirea la 3,67%.

XS
SM
MD
LG