Linkuri accesibilitate

Iranul vrea să înăsprească pedepsele pentru violențele împotriva femeilor


Femei pe o stradă din Teheran, pe 10 aprilie 2023. Poliția iraniană a anunțat că intenționează să folosească tehnologia „inteligentă” pentru a identifica și a sancționa femeile care încalcă codul vestimentar islamic.
Femei pe o stradă din Teheran, pe 10 aprilie 2023. Poliția iraniană a anunțat că intenționează să folosească tehnologia „inteligentă” pentru a identifica și a sancționa femeile care încalcă codul vestimentar islamic.

Parlamentul iranian a adoptat propuneri de înăsprire a pedepselor pentru autorii violenței împotriva femeilor, care ar putea fi votate ca lege în câteva luni, a anunțat presa de stat.

Inițiate în urmă cu mai bine de 10 ani, discuțiile din parlament au dus la adoptarea duminică a principiilor generale ale unui proiect de lege intitulat „prevenirea daunelor aduse femeilor și îmbunătățirea siguranței acestora împotriva comportamentelor abuzive”, a relatat agenția de presă IRNA. Textul, care poate fi încă supus amendamentelor și modificărilor, ar putea fi promulgat oficial ca lege în următoarele luni.

Măsura vine la aproape șapte luni de la începutul protestelor declanșate de moartea în custodie a lui Mahsa Amini, pe 16 septembrie, în timpul detenției. Tânăra în vârstă de 22 de ani, de etnie kurdă, fusese arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării pentru femei.

În ultimii ani, apărătorii drepturilor omului au solicitat autorităților iraniene să reformeze legea privind protecția femeilor și să înăsprească pedepsele pentru violența domestică. Potrivit textului convenit duminică, instanțele ar putea condamna la până la 15 ani de închisoare un bărbat care-și ucide soția dacă familia victimei respinge sentința de qesas (legea islamică iraniană a răzbunării) - cu cinci ani mai mult decât sentința maximă actuală.

Publicarea de imagini pornografice fără consimțământul femeii și forțarea unei femei să se căsătorească împotriva voinței sale ar fi, de asemenea, considerate infracțiuni, potrivit textului.De asemenea, textul permite sistemului judiciar să ofere femeilor căsătorite un permis de a părăsi țara chiar dacă soțul lor le împiedică să călătorească în străinătate.

Dezbaterea pe această temă a apărut în 2015, când soțul unei jucătoare din echipa națională de fotbal feminin a împiedicat-o pe aceasta, care era și căpitanul echipei, să participe la Cupa Asiei.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește principalele politici de stat, a cerut în ianuarie o lege mai dură pentru a proteja femeile. „În societatea noastră, femeile sunt oprimate în unele familii”, spunea Hamenei, adăugând: „Dacă legea nu protejează o femeie, un bărbat poate abuza de ea”.„Soluția este ca legile legate de familie să fie atât de puternice încât niciun bărbat să nu poată oprima femeile”, a subliniat liderul suprem.

XS
SM
MD
LG