Linkuri accesibilitate

Israelul și Hamas au convenit să prelungească armistițiul pentru încă două zile


Foști ostatici eliberați din Fâșia Gaza pe 26 noiembrie se reunesc cu familia lor în Israel.
Foști ostatici eliberați din Fâșia Gaza pe 26 noiembrie se reunesc cu familia lor în Israel.

Israelul și Hamas au căzut de acord luni seara să prelungească armistițiul încă două zile, pentru a face noi schimburi de ostatici deținuți de militanți cu palestinieni încarcerați de Israel și a suspenda pentru mai mult timp cel mai sângeros și distructiv război dintre cele două părți.

Hamasul, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, a eliberat unsprezece femei și copii israelieni. Aceștia au ajuns luni seară în Israel după mai mult de șapte săptămâni de captivitate în Gaza. Este al patrulea schimb în cadrul armistițiului inițial de patru zile, care a început vineri și urma să se încheie luni.

Israelul a eliberat, și el, treizeci și trei de prizonieri palestinieni care au sosit marți dimineața devreme în Ierusalimul de Est și în orașul Ramallah din Cisiordania. Prizonierii au fost întâmpinați cu urale puternice în timp ce autobuzul lor trecea pe străzile din Ramallah.


Acordul pentru două zile suplimentare de încetare a focului, anunțat de Qatar, dă speranțe că vor fi și alte prelungiri, care vor permite, de asemenea, să fie trimise mai multe ajutoare în Gaza. Situația umanitară de acolo este în continuare foarte grea pentru 2,3 milioane de palestinieni, afectați de săptămânile de bombardamente israeliene și de ofensiva terestră care i-a alungat pe mulți locuitori din casele lor.

Israelul a declarat că va prelungi încetarea focului cu o zi pentru fiecare 10 ostatici eliberați suplimentar. După anunțul făcut de Qatar - un mediator-cheie în conflict, alături de Statele Unite și Egipt - Hamas a confirmat că a fost de acord cu o prelungire de două zile „în aceleași condiții”.

Dar Israelul continuă să spună că nu renunță la intenția de a zdrobi capacitățile militare ale Hamas și de a pune capăt celor 16 ani de dominație a acestuia în Gaza, după atacul din 7 octombrie în sudul Israelului. Acest lucru ar însemna probabil extinderea unei ofensive terestre din nordul devastat al Gaza spre sud.

Numărul israelienilor eliberați în cadrul armistițiului, se ridică la 51 alături de 19 ostatici de alte naționalități. Până în prezent, au fost eliberați 150 de palestinieni din închisorile israeliene.

Se pare că Hamas și alți militanți dețin, în continuare, circa 175 de ostatici capturați pe 7 octombrie, suficient pentru a face posibilă încetarea focului încă două săptămâni și jumătate. Dar printre ostatici se numără și un număr de soldați, iar Hamas va face, probabil, cereri mult mai mari pentru eliberarea lor.

XS
SM
MD
LG