Linkuri accesibilitate

Istoricii îl avertizează pe Joe Biden asupra crizei democrației în America și în lume


Într-un articol din Washington Post se relatează despre o întâlnire a președintelui Biden cu un grup de istorici, care s-au arătat alarmați de situația democrației atât în America cât și în străinătate. Interlocutorii președintelui au prezentat actualul moment ca pe unul dintre cele mai periculoase din istoria modernă a guvernării democratice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

S-au făcut comparații cu anii premergători alegerii lui Abraham Lincoln în 1860, când acesta avertiza că „o casă divizată împotriva ei însăși nu poate rezista” sau cu perioada premergătoare alegerilor din 1940, când președintele Roosevelt era confruntat cu simpatii în creștere, în America, pentru fascismul din Europa și cu rezistență la intrarea Americii în război.

Aceste exerciții de consultare sunt tipice pentru majoritatea președinților americani, confruntați cu crize. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates a spus că președintele prețuiește opiniile experților independenți și că ține legătura cu grupuri bipartizane cu care se sfătuiește periodic. La o conferință de presă în ianuarie Biden a spus „Solicit mai multe informații și critici constructive despre ceea ce trebuie și nu trebuie să fac”.

Scopul întâlnirii de la 4 august, despre care scrie Washington Post a fost să se analizeze ascensiunea totalitarismelor în lume și amenințările la adresa democrației în America. Cei mai mulți dintre experții invitați s-au pronunțat în ultima vreme în legătură cu amenințările la adresa democrației după insurecția și atacul de la 6 ianuarie 2021, împotriva clădirii Congresului. Istoricul Michael Beschloss a arătat că președintele a luat act de ceea ce i s-a spus, că există primejdia ca democrația în America și democrații în lume să fie distruse. Unii au semnalat riscul unor izbucniri violente, anticipate de părinții fondatori.

S-a discutat despre similitudini între situația actuală și perioada care a premers celui de-al doilea război mondial, când creșterea autoritarismului în străinătate a găsit ecouri în Statele Unite. Soarta democrației a fost și este o preocupare pentru președintele Biden care a candidat în numele „salvării sufletului națiunii” după președinția Trump. Referindu-se la acesta, Biden a declarat de curând „Nu poți fi pro-insurecție și în același timp pro-democrație. Nu poți fi pro-insurecție și pro-America”.

XS
SM
MD
LG