Vorbind la emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și postului public de televiziune M1, ambasadorul Mažeiks a mai spus că UE salută anunțul Chișinăului că aplică în practică sancțiunile internaționale contra Rusiei.
„Președinta Sandu a menționat, luni, că Moldova nu va fi utilizată pentru re-exporturi din Rusia sau spre Rusia și nici sectorul bancar nu va evita sancțiunile. Acest lucru contează foarte mult, dacă vorbim de aplicarea practică a sancțiunilor”, a spus ambasadorul european.
R. Moldova a decis să nu impună și ea sancțiuni Rusiei, spunând că puteau avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pe care economia moldoveană nu le putea suporta. Dar președinta Maia Sandu a explicat într-o conferință de presă pe 4 aprilie că R. Moldova respectă regimul sancțiunilor internaționale contra Rusiei.
Vorbind despre cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de R. Moldova pe 4 martie după Ucraina și Georgia, Janis Mažeiks a spus că noi evoluții sunt așteptate „în săptămânile sau lunile viitoare”. „Lucrăm cu o viteză sporită,” a spus ambasadorul european.
Comisia Europeană elaborează un amplu chestionar pentru R. Moldova, iar în funcție de răspunsuri țările membre ale UE vor decide dacă îi oferă statut de țară candidată. Ambasadorul european a spus că se va evalua dacă R. Moldova îndeplinește criteriile politice, economice și legislative pentru a primi statutul de țară candidată.
Acest proces tehnic și birocratic a durat mulți ani în cazul unor țări din Balcani de vest. Dar ambasadorul Mažeiks a apreciat că momentul depunerii cererilor ucraineană, moldoveană și georgiană este „mai prielnic” datorită situației geopolitice create de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.